Zavřít reklamu

Apple se uprostřed právní bitvy s Qualcommem rozhodl, že u nadcházejících generací iPhonů a iPadů přestane používat jeho LTE čipy. Podle deníku The Wall Street Journal cupertinská společnost zvažuje modemové čipy od Intelu a možná i MediaTeku, protože Qualcomm jí odepřel přístup k softwaru používanému k testování klíčových komunikačních komponent.

Qualcomm přestal poskytovat software Applu poté, co vypukla nekončící soudní válka. Qualcomm však tvrdí, že Apple už dokončil testování čipu pro nadcházející generaci iPhonů. „Qualcomm tvrdí, že modem pro novou generaci iPhonů už byl plně otestován a uvolněn Applu. Společnost vyrábějící čipy řekla, že je odhodlaná podporovat nová zařízení Applu stejně jako ostatních firem.“

Apple používal modemové čipy Qualcommu ve svých zařízeních řadu let. V loňském roce však začal diverzifikovat a přidal ještě modemové čipy od Intelu, které se nyní objevují v iPhonu 7, 7 Plus, 8 a 8 Plus. Od příštího roku by tomu mělo být jinak a čipy od Qualcommu by se v nadcházejících iPhonech a iPadech neměly objevit vůbec.

Apple začátkem tohoto roku zažaloval Qualcomm za to, že se zapojil do protisoutěžních patentových licenčních praktik. Požaduje po Qualcommu 1 miliardu dolarů za to, že si účtoval nepřiměřené licenční poplatky. Apple přestal vzápětí licenční poplatky platit, a tak zase Qualcomm podal žalobu na Apple, že neplatí licenční poplatky, přestože je jeho technologie srdcem každého iPhonu.

Qualcomm rovněž požádal Komisi pro mezinárodní obchod v USA, aby zablokovala dovoz některých iPhonů a iPadů, a ještě požádal Čínu, aby přestala vyrábět a prodávat iPhony.

qualcommem-iphone-fb

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.