Zavřít reklamu

Apple poprvé před třemi lety představil vedle 4,7palcového iPhonu 6 také větší 5,5palcový iPhone 6 Plus. Avšak nemožnost dosáhnout na horní okraj obrazovky většího modelu při ovládání zařízení jednou rukou se Apple snažil vykompenzovat funkcí Dosah (v angličtině Reachability), která se objevila v systému iOS 8.

U dosavadních iPhonů s fyzickým Home Buttonem funkce funguje tak, že se po dvojitém poklepání na domovské tlačítko posune celý obraz dolů, abyste mohli stisknout tlačítko na horní straně. Otázkou však zůstávalo, zda se funkce objeví i u iPhonu X, který žádný Home Button nemá. Spekulovalo se o tom, že cupertinská společnost Dosah odstraní, ale první recenze, které se už na internetu objevily, ukazují opak. Stačí pro posunutí obrazu dolů udělat jednoduché gesto.

Funkci, která vám umožní ovládat iPhone X jednou rukou, si můžete aktivovat v Nastavení → Obecné → Zpřístupnění → Dosah. Obrazovku posunete dolů tak, že potáhnete prstem dolů po liště, která slouží jako vizuální indikátor i pro návrat na domovskou stránku. Ve videu od času 5:05 je vidět, jak Dosah funguje:

iphone x dosah fb

Dnes nejčtenější

.