Zavřít reklamu

Možná si pamatujete na spor, který se před dvěma lety rozhořel mezi univerzitou ve Wisconsinu a společností Apple. Tu univerzita zažalovala za to, že do svých produktů použila čipy, které porušovaly její patenty. Soud už sice tuto rozepři několikrát rozsoudil, podle posledních zpráv se však kauza opět otevírá.

Když se proti sobě Apple a wisconsinská univerzita postavili, odcházel californský gigant s pokutou ve výši 862 milionů dolarů. To se mu však zdálo příliš a proti rozsudku se odvolal. Následovala dlouhá tahanice, ve které se nakonec podařilo Applu zvítězit a pokutu srazit na “pouhých” 234 milionů dolarů. Pokud si však myslíte, že to Applu stačilo a s úsměvem odešel ze soudní síně, mýlili byste se. Spor totiž pokračoval k dalšímu soudu, protože se jablečné společnosti výše odškodného stále nezdála přiměřená. Tentokrát však soudce svou obhajobou neobměkčil, na naopak. Z 234 milionů bylo rázem milionů 506.

V nejlepším se má přestat

Chvíli to vypadalo, že se Apple v soudním maratonu uklidní, odškodné zaplatí a za celým sporem udělá tlustou čáru. Dnes však obletělo svět prohlášení, ve kterém si Apple stěžuje, že 506 milionů je nesmyslně moc peněz a že ve sporu o porušení patentu došlo k mnoha omylům. Odškodnění proto odmítl zaplatit s tím, že se musí celá záležitost prošetřit znovu.

V dokumentu, který již soudu předložil, Apple tvrdí, že prakticky každý aspekt verdiktu poroty byl špatný a. veškeré škody, které byly do odškodného zaúčtovány, jsou nafouknuté.

Vypadá to tedy, že se brzy dočkáme dalšího zajímavého sporu, který nebude znát dlouho vítěze. Pokud totiž vyhraje opět poškozená univerzita, Apple si to nejspíš líbit nenechá a odškodné, které mu soud nařídí, bude chtít snížit či zrušit. Nechme se však překvapit, třeba nebere celý případ úplně nový směr a všechny nás překvapí.

Apple Court fb

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.