Zavřít reklamu

Když se Angela Ahrendts postavila v roce 2014 do čela vedení jablečné společnosti jakožto vedoucí maloobchodní činnosti, očekávaly se od ní velké věci. Jedním z jejich úkolů bylo pozvednout už tak velmi ceněné Apple Story a posouvat jejich myšlenku a celkovou využitelnost krůček po krůčku dál. Kdo by si však myslel, že měla ve své funkci už od samého začátku volnou ruku, dost by se mýlil.

V článku, který se objevil na webu Buzzfeed, se Amanda rozpovídala o svých začátcích v Applu, Apple Storech a celkově o tom, jak se v Applu přemýšlí.

Některé věci se prostě nemění

Po jejím nástupu do Applu se snažila své funkce zhostit co nejrychleji a na pojetí Apple Storů pracovat co nejintenzivněji. V jednom z prvních rozhovorů s designerem Jony Ivem, se kterým se moc dobře v té době neznala, však rázem zjistila, že se z některých zajetých pořádků prostě neuhýbá. “Nezahrávejte si se stoly v Apple Storech. Jsou to stejné stoly, které používáme v našich designových studiích a já právě tuto provázanost miluji. Jsou svaté,” řekl. Angela tak Jonyho přání dodržela a stoly, které jsou s jablečnými produkty spjaty od jejich navrhování až po vystavování finálních produktů, v Apple Storech zanechala.

U názvu “Apple Store” se však ještě na chvíli zastavme. I ten si totiž vzala Angela na paškál. V únoru 2016 jeho stávající podobu “Apple Store” pozměnila na pouhý “Apple”. Pařížský jablečný obchod se tak už například nejmenuje Apple Store Carrousel du Louvre, ale pouze Apple Carrousel du Louvre. Ptáte se, proč se k tomuto kroku Angela rozhodla? Jednoduše proto, že se nejedná jen o pouhé obchody, ale o jakési místa pro setkání lidí.

“Pravdou je, že se mnoho obchodů řídí pravidlem 80 % nakupování, 20 % zážitky či zkušenosti. My jsme se rozhodli jít cestou přesně opačnou. Nákupy totiž provedete jednoduše i přes internet a tím pádem není nákupní složka tak důležitá. Zkušenosti či zážitky, které v našich budovách naleznete, však nikde nekoupíte a proto by na ně měl být větší důraz,” myslí si.

Ostatně, skvělým příkladem této myšlenky jsou workshopy a semináře, které Apple ve svých obchodech pořádá. Zákazníci se díky nim naučí využívat Apple produkty opravdu naplno a navrch si odnesou plno skvělých zážitků. A přesně o tom by měl Apple podle své filozofie být.

Slova chvály vždy neslyší

Ač se může zdát přejmenování jablečných obchodů vcelku logickým tahem, u mnohých kritiků se s pochopením nesetkalo. Někteří totiž tvrdí, že je hloupost považovat za místo pro setkání něco, kde se prodávají produkty v obrovských cenových výšinách. Označení místa je proto podle nich obyčejná fraška. To však není jediná věc, kterou někteří Angele vytýkají. Zkušená obchodnice se rozpovídala například o tom, že i někteří zaměstnanci maloobchodů jsou s jejím vedením nespokojeni a na věcech, které se v Apple Storech odehrávají, vidí hodně much. Například takový Genius bar se prý podle nich sice tváří jako velmi nápomocná věc pro lidi, kteří si s něčím neví rady, zaměstnanci jim však mohou věnovat tak málo času, že se mnohdy ani nic vyřešit nestihne.

I přes některé negativní ohlasy se nedá odpárat jablečným obchodům jejich ikoničnost a pověst. Na světě byste těžko hledali jim podobné místo a cítili z něj tak specifickou atmosféru. A přesně o to Applu celou dobu šlo. Vytvořením budov, které vyvolají již pohledem na ně v lidech vzrušení a nepopsatelné pocity, dal vzniknout novému fenoménu, který nemá ve světě obdoby.

angela-fb

Dnes nejčtenější

.