Zavřít reklamu

O tom, že je Apple mnohými označován za jednu z nejvíce ekologicky šetrných společností světa, jste se na našem webu dočetli už mnohokrát. Je však jasné, že postupem čase se mohou některé pořádky změnit a pozlátka, které Apple za šetrnost dostal, mohou být kvůli novým postupům neoprávněná. To by tu však nemohl být Greenpeace a jeho dohled nad veškerými ekologickými záležitostmi.

Právě hnutí Greenpeace se na počínání Applu a dalších technologických gigantů zaměřuje poměrně často. Není se čemu divit. Největší technologické společnosti jsou světovým fenoménem a jejich počítání, ať už dobré či špatné, se do životního prostředí svým způsobem promítá. Proto se je snaží ekologové hlídat a oceňovat za jejich případný přínos. A jedno takové ocenění Apple před pár dny získal.

Apple zazářil, ostatní pohořeli

Jablečná společnost je podle Greenpeace společností, která usiluje o využívání udržitelné energie ze všech nejvíce, minimálně využívá nebezpečné chemikálie a je poměrně šetrná ke spotřebě materiálů a dalších zdrojů. Apple získal za své počínání známku 2- (5 je nejhorší – pozn. red.) a předběhl tak konkurenční Microsoft (3-), Sony (4+), Google (4+), Samsung (4-) a Amazon (5).

Výsledkům se však nejspíš ani divit nemůžeme. Apple je totiž svým ekologickým chováním už nějakou dobu známý. Například jeho budovy jsou obnovitelnou energií poháněny ve velkém, v plánu je však i zavedení obnovitelné energie pro jeho dodavatelský řetězec, který by na ní měl do budoucna fungovat na 100 %. Apple se též snaží používat na výrobu komponentů pro své produkty recyklované materiály, které posouvají šetrnost výroby na další úroveň.

O tom, že si Apple na nálepce “ekospolečnosti” opravdu zakládá, svědčí i to, že jsou jeho produkty poměrně jednoduše opravitelné. V testech, které Greenpeace před časem prováděl, totiž vyšly poměrně dobře a ukázaly, že je Apple skutečně konstruuje co možná nejjednodušeji na opravu. Oproti tomu některé konkurenční produkty doslova pohořely a ukázaly, že je jejich oprava natolik složitá, že je skoro výhodnější je znovu koupit. To je však podle Greenpeace obrovská škoda a zbytečné plýtvání.

Uvidíme, jak si Apple v budoucnu v tomto směru povede. Jelikož je i sám Tim Cook velkým zastáncem tohoto směru, nejspíš se od něj jen tak neodkloní a ekologický směr si ještě nějakou dobu přidrží.

Apple Store green logo FB

Zdroj: cultofmac

Dnes nejčtenější

.