Zavřít reklamu

Necelý týden po zveřejnění ostrých verzí iOS 11, watchOS 4tvOS 11 spatřuje světlo světa i finální verze nejnovějšího operačního systému pro Macy – macOS High Sierra (10.13). Nejaktuálnější systém přináší několik zajímavých novinek, přičemž tou jednoznačně největší je podpora pro nový souborový systém APFS (Apple File System). Vylepšení se ale dočkaly i aplikace Fotky, Safari, Poznámky, Mail a FaceTime. Za zmínku jednoznačně stojí i podpora HEVC, virtuální reality a Metal 2.

Nový Apple File System si odbyl svůj debut už s příchodem iOS 10.3. Nyní se ale po dlouhém testování konečně dostává i na Macy a přichází s ním řada výhod. V první řadě je důležité poznamenat, že je šitý na míru počítačům s flashovým úložištěm (SSD) a vytěžuji z nich maximum. Zároveň to však znamená, že nefunguje s iMacy disponující Fusion Drive (více zde). APFS je ale výrazně bezpečnější a hlavně pohotovější, a tak zrychluje běžné činnosti jako duplikaci souborů nebo zjištění velikosti.

Dalším velkým přínosem systému High Sierra, který se skrývá na pozadí, je podpora pro standard H.265 (HEVC – High Efficiency Video Coding). Ten přináší benefity hlavně pro všechny milovníky 4K rozlišení a je schopný kompimovat video až o 40 % účinněji než jeho dosavadní předchůdce H.264. Videa díky HEVC zabírají menší část úložiště a spolu s tím se i lépe streamují. Nutno však znovu podotknout, že aby vás Mac byl schopný přehrát 4K HEVC, musí mít ve svém nitru procesor Intel Core šesté generace nebo novější.

Znatelného vylepšení se dočkala i aplikace Fotky, která s příchodem nového systému dostává i upravený kabátek. Hlavní vylepšení aplikace se však skrývá v rozšířených možnostech pro úpravu fotografií a stejně tak i Live Photos, kterým lze přidávat různé efekty (smyčka, odrážení a dlouhá expozice), vypnout u nich zvuk, zkrátit je nebo upravit jejich náhledovou fotku. Zlepšilo se i třídění fotografií do jednotlivých alb díky filtrům a přibyly i nové kategorie do sekce Vzpomínky. Přímo z aplikace lze nyní také otevírat snímky v aplikacích třetích stran (Photoshop, Pixelmator atd.) a jakmile v těchto programech provedete změny a fotografii uložíte, automaticky se její nová verze uloží i do Fotek.

I prohlížeč Safari přichází s tunou zajímavých funkcí. Kromě toho, že je nyní ještě rychlejší a oproti ostatním prohlížečům i výrazně úspornější, přichází s funkcemi pro ochranu soukromí. Například si můžete nastavit, aby stránky nesledovaly údaje o vašem procházení internetem, můžete blokovat obsah a automatické přehrávání videí se zvukem, a také si lze nově nastavit, aby se stránky rovnou spouštěly v režimu čtečky.

Mezi další drobná zlepšení patří zdokonalené vyhledávání v aplikaci Mail, možnost připínat si poznámky a vytvářet tabulky v aplikaci Poznámky, pořizovat živé fotografie během FaceTime hovoru nebo třeba vylepšené sdílení souborů v iCloud Drive. Závěrem bychom rozhodně neměli pominout podporu nového Metalu 2, který dokáže z grafického procesoru vytěžit maximum (musí jej však podporovat i aplikace nebo hry), nebo možnost pro vývojáře vůbec poprvé pracovat na Macu s virtuální realitou, k čemuž je však nutné vlastnit buďto 5K iMac, iMac Pro (začne se prodávat na konci roku nebo jiný podporovaný Mac, ke kterému je potřeba připojit externí GPU.

Seznam kompatibilních Maců s macOS High Sierra

Nový macOS High Sierra (10.13) lze nainstalovat na všechny počítače od Applu, které jsou kompatibilní i s přechozí verzí systému, tedy s macOS Sierra (10.12). Jmenovitě to jsou následující zařízení:

  • MacBook Pro (2010 a novější)
  • MacBook Air (2010 a novější)
  • Mac Mini (2010 a novější)
  • Mac Pro (2010 a novější)
  • MacBook (Late 2009 a novější)
  • iMac (Late 2009 a novější)

Jak aktualizovat

Ještě před samotnou aktualizací vám jednoznačně doporučujeme zálohu. Nejsnazší je použít utilitu Time Machine, která je předinstalovaná na každém Macu. Pokud zrovna nemáte žádný volný disk, na který by bylo možné zálohu provést, pak si minimálně ty nejdůležitější soubory nahrajte například do iCloud Drive.

Nový systém si tradičně stáhnete tam, kde všechny ostatní aktualizace macOS. Stačí tedy otevřít aplikaci Mac App Store a v horním menu kliknout na záložku Aktualizace. Nový macOS High Sierra by se vám měl objevit během chviličky. Pokud se aktualizace nenabízí, je potřeba chvíli vyčkat, Apple totiž systém uvolňuje postupně mezi všechny uživatele. Pomoc může i opětovné kliknutí na záložku Aktualizace, čímž provede nové vyhledávání. Pro stažení můžete využít i odkaz níže:

[appbox appstore id1246284741]

macOS High Sierra FB

Dnes nejčtenější

.