Zavřít reklamu

Renomovaný návrhář automobilů Henrik Fisker představuje oficiálně novou společnost specializující se na elektromobily a rovnou i své první vozidlo s elektrickým pohonem. Prémiový sedan honosící se názvem EMotion vyjde na 130 tisíc dolarů (cca 3 miliony korun). Vyvolení z cupertinské společnosti však měli možnost nahlédnout do elektromobilu ještě před jeho oficiálním vydáním na trh.

Poměrně dlouho se mluvilo o tom, že Apple pracuje na vlastním elektrickém a samořídícím vozidle, které mělo kódové označení Project Titan. Dokonce najal i několik inženýrů z oblasti automobilového průmyslu, včetně bývalého viceprezidenta automobilky Tesla. Nicméně Apple se rozhodl svůj plán zabývající se vývojem vlastního elektromobilu odložit stranou a soustředit se pouze na vývoj samotné platformy pro autonomní řízení, což nedávno potvrdil i samotný CEO Tim Cook.

Přesto všechno to vypadá, že Apple má stále zájem o elektromobily, i když je nebude vyrábět pod svojí značkou. Svědčí o tom zejména skutečnost, že někteří z Cupertina dostali možnost nahlédnout začátkem tohoto týdne do nového vozidla od Fiskera.

Henrik Fisker na Twitteru k fotce napsal, že se „setkává s velkými lidmi v SF“, a budova v pozadí na fotce je bezpochyby sídlem Applu v Cupertinu.

Minulý měsíc s designérem dělal rozhovor server Electrek, přičemž Fisker prozradil, že představí vozidlo EMotion, které bude konkurovat elektromobilů, jako je například Tesla Model S. S automobilem EMotion na jedno nabití ujedete až 400 mil (cca 644 km) a ručičku tachometru vytočíte až na 161 mil/hod (259 km/hod). Dále se EMotion pyšní technologií rychlonabíjení, a tak během 9 minut nabijete baterii natolik, aby zvládla urazit vzdálenost 125 mil (201 km).

Fisker také řekl, že vozidlo bude vybaveno senzorem LIDAR, a tak nabídne určitou úroveň autonomní jízdy. V tento okamžik by na scénu vstoupil Apple. Avšak prozatím se jedná pouze o spekulace.

fisker fb

Dnes nejčtenější

.