Zavřít reklamu

Studenti se dělí do dvou kategorií. V té první jsou ti, kteří si prázdninové dny užívají bez povinností, druhá skupina je pak zastoupena sezonními pracanty ve všelijakých odvětvích. Platy brigádníků nebývají z pravidla nikterak vysoké, s trochou zručnosti si však dokážete vydělat opravdový balík. Tím spíš, když žijete v Americe, kde je de facto všechno možné.

Své o tom ví i Grayson Shaw z ostrova Nantucket u pobřeží Spojených států amerických. Za minulý rok, kdy pracoval hlavně přes léto, si tento mladík vydělal skoro 24 tisíc dolarů. Ano, čtete dobře. Za rok 2016 stihl svou šikovností vydělat v přepočtu zhruba 552 tisíc korun. To vše získal jen díky své šikovnosti, píli a důvtipu. Ve svých 12 letech opravil svůj první iPhone 5. Zkušenosti s touto prací získal podle jeho slov pouze z tutoriálů na YouTube a serveru iFixIt. Zdá se vám to neuvěřitelné? Nejste jediní, kdo to tak má. Pojďme si tedy říci trochu více o tomto zajímavém mladíkovi.

Jak už jsem uvedl výše, opravami iPhonů se Grayson zabývá od dvanácti let. Od malička byl technicky zdatný a když ho jeho spolužák požádal, zda by neopravil iPhone 5 jeho otce, neměl s tím Grayson sebemenší problém. Po pár tutoriálech na YouTube se vrátil otci spolužáka plně funkční telefon. Zprávy o jeho obrovské šikovnosti se okamžitě roznesly po škole a okolí. Není divu, v té době nejnovější telefon se opravoval řádově o desítky dolarů dráž. Zakázky se mu proto začaly hrnout jako na běžícím páse. Kvůli vytíženosti musel dokonce přestat pracovat v bowlingové herně svého otce. „Řekl jsem mu, že můj čas stojí více než 7,50 dolarů na hodinu. Byl moc pyšný, že jsem dokázal vydělat samostatně daleko více peněz,“ rozpovídal se o prvním zlomovém okamžiku v jeho businesse.

Skvělé zisky vykoupeny samotou

Na otázku, zda stíhá všechny věci v životě nějak rozumně časově skloubit, odpovídá upřímně, ale logicky. „Někdy je to nic moc. Pracuji opravdu často, takže moc času není. Když je pěkně a kamarádi jdou na pláž, není to nic moc. Práce mě ale baví a peníze se hodí,“ hodnotí svoje fungování mladý opravář. „Občas se ale taky nezadaří a peníze spíš prodělám. Párkrát se mi stalo, že jsem telefon ještě více rozbil. Zničil jsem třeba kontakty u Touch ID. To pak musíte zaplatit majiteli telefon úplně nový. Když se tohle stane, je to též velmi nákladné a frustrující. Přesto bych ale neměnil.“

Grayson opravoval všechny iPhony v místní cukrárně, která se stala de facto jeho kanceláří a dílnou. Neustále za ním chodili lidé, kteří ho zásobovali novými a novými kousky. Místní hovoří o tom, že to chvílemi připomínalo mafiánské praktiky. „Vždy se objevil někdo cizí a sám moc dobře věděl, za kým vlastně jde. I my jsme při pohledu na něj věděli, kam jde. Bylo to skutečně, jako v mafiánských filmech, když si jde někdo objednat vraždu,“ komentují místní obyvatelé počínání mladého muže.

Zakázky stále rostou a Grayson si je vědom, že fungovat z cukrárny není úplně dobré pro budoucí podnikání. Proto se toto léto chystá otevřít malou dílničku, ve které bude mít klid na poskytování svých služeb. Doteď zvládal opravit v létě v provizorních podmínkách až devět iPhonů denně. Uvidíme, kolik jich zvládne ve svém novém sídle.

 

Příběh jako z fantasy filmu, nemyslíte? Já tedy rozhodně ano. Navíc pokud se tomuto mladíkovi bude dařit dál, určitě o něm v budoucnu ještě uslyšíme. Bylo by to milé, takto pracovitých lidí je na světě málo, proto mu za celou redakci LsA přeji hodně štěstí do budoucna. A co vy, dokážete si představit, že rozjedete takovýto business ve dvanácti letech?

iphone-repair-teens fb

Zdroj: wsj

Dnes nejčtenější

.