Zavřít reklamu

Apple v pondělí na konferenci představil aktualizované modely iMaců, přičemž jedním z nich byl i iMac 21,5“ Retina 4K. Server iFixit se podíval do nitra nemenšího all-in-one desktopového stroje cupertinské společnosti a zjistil, že má vyměnitelnou RAM a modulární procesor.

Demontovaný iMac, který server koupil za 1 299 dolarů, disponuje 8 GB DDR4 pamětí s frekvencí 2 400 MHz, grafickou kartou Radeon Pro 555 s 2GB VRAM a 1TB 5400-RPN harddiskem.

Po proříznutí lepidla, které udržuje 4K displej v krytu, a po vyjmutí napájení, pevného disku a ventilátoru, iFixit zjistil, že paměťové moduly nejsou připájené na desce jako u předchozích modelů, ale že sedí ve dvou vyjímatelných SO-DIMM slotech. Stejně tak po odpojení chladiče a sejmutí záruční nálepky na zadní straně desky, server zjistil, že procesor Intel SR32W Core i5-7400 Kaby Lake sedí ve standardní zásuvce LGA 1511 CPU, takže je možné ho nahradit či upgradovat.

Podle serveru iFixit je rozšiřitelnost u iMacu obrovský posun. Posledním 21,5palcovým iMacem s rozšiřitelnou pamětí byl model 2013, zatímco poslední modulární procesor byl u modelu 2012.

Je důležité si uvědomit, že Apple uvádí, že tyto součástky nevymění běžný uživatel sám, protože přístup k nim je poměrně složitý, jak je vidět i z demontáže iMacu. Server iFixit ohodnotil složitost oprav číslem 3 z 10, přičemž 10 znamená, že zařízení se opraví velice snadno. Nicméně stále nejnovější iMac získal lepší hodnocení než model 2015, který dostal hodnocení 1 z 10.

Dalšími drobnými změnami, které byly při demontáži objeveny, jsou, že iMac má jeden mikrofon pod displejem, kde se dříve nacházel duální mikrofon, vyměnitelnou CMOS baterii a rozšiřitelný 3,5palcový SATA pevný disk, ale žádný konektor SSD.

imac fb

Dnes nejčtenější

.