Zavřít reklamu

Zatím co před pár lety byly Wi-Fi sítě spíše raritou a vymožeností zbohatlíků, dnešní moderní doba je těmito neviditelnými pomocníky doslova protkaná. Setkáme se s nimi snad úplně všude a bereme je jako samozřejmost a neodmyslitelnou součást našeho života. A to bychom nebyli my Češi (u Slováků si tuto slovní hříčku použít nedovolím), abychom se alespoň vnitřně neukájeli tím, že je to vlastně úplně zadarmo. Určitě jste všichni poznali, že je řeč o veřejných Wi-Fi sítích.

Uvědomujete si však skutečně všechna jejich rizika? Nebo si snad dokonce myslíte, že jsou úplně bezpečné? V následujících řádcích vás vyvedeme z tohoto omylu.

Uvědomujeme si rizika?

Faktem je, že používání veřejných Wi-Fi sítí opravdu není stoprocentně bezpečné. Připojením na nechráněné sítě dáváte v šanc své osobní údaje a přístupy k účtům, které byste asi určitě měli pod kontrolou jen vy sami. V horším případě dáváte hackerům, kteří nemusí být na získávání dat z Wi-Fi ani moc zdatní, třeba údaje od platebních karet či informace o vašem internetovém bankovnictví. A vezměte jed na to, že přesně na tyto informace tam celý den čekají.

Více než 89% počítačových útoků je podnikáno za účelem finančního obohacení, na druhém místě pak nalezneme špionáž. Dám ruku do ohně za to, že ani v jednom z těchto případů se nikdo z vás rozhodně nalézt nechce.

Po světě chodí sice velké množství lidí, které si na připojování na veřejné Wi-Fi sítě kvůli vlastní bezpečnosti raději nechá zajít chuť. Bohužel však po světě chodí a druhá skupina lidí, která je v porovnání s první uvedenou proti ní obrovským monstrem a která si na bezpečné připojování zrovna nepotrpí. Podle různých analýz a výzkumů zveřejněných na webu idropnews se dokonce třičtvrtě dotazovaných přiznalo, že je na veřejných Wi-Fi zvyklá využívat citlivé weby jako jsou emailové účty, Facebook či již vzpomínané internetové bankovnictví.

Společnost Avast dokonce provedla v Americe experiment, který měl poukázat na neopatrnost lidí při připojování k těmto sítím. Pro svůj pokus vytvořili na jednom místě falešné hotspoty se jménem „I HOPE TRUMP! FREE WIFI“ a čekali, kolik uživatelů se na jejich absolutně neznámou a neověřenou Wi-Fi síť připojí. Za krátkou dobu tento hotspot využilo více než 1200 lidí. Tři čtvrtiny z nich se na ní dokonce připojily k webům, které by byly snadno zneužitelné třetí stranou.

Až příliš jednoduché získání informací

Dalším nelichotivým faktem je to, že bezpečností opatření typu firewally a antivirové programy získávání dat třetí stranou prostě nezastaví. Uživatel veřejné Wi-Fi, která není úplně ověřená, tak de facto dobrovolně nabízí své údaje, aniž by vůbec tušil, jak nebezpečné to pro něj je. Pravda je totiž taková, že není vůbec žádný problém tyto informace získat. A nejsou k tomu potřeba ani žádné sofistikované metody nebo špionážní softwary.

Existuje totiž celá řada metod a triků, jak můžou třetí strany vaše sufrování po síti zachytit. Pokud nevěříte, podívejte se třeba na YouTube. To je plné tutoriálů, jak se dostat těmi nejtriviálnějšími způsoby do přístrojů připojených na veřejné sítě. Namátkou můžeme zmínit například metodu „Muž uprostřed“, která zneužívá důvěřivosti lidí. Nicnetušící oběť se totiž dobrovolně připojí k počítači hackera, který se však pro okolí tváří jako přístupová bod k Wi-Fi. Jakmile se takto připojíte, útočník o vás rázem ví vše. Veškeré vaše procházení totiž v tu stejnou chvíli vidí u sebe na počítači.

V bezpečí není ani váš Mac

Pokud jste si doposud bláhově mysleli, že s vaším Macem se vás tyto řádky netýkají, pletete se. Je sice pravda, že průniků do počítačů Mac je napočítáno daleko méně, nicméně nová doba vše trochu mění. Na Mac se totiž neútočilo hlavně z toho důvodu, že to jednoduše bylo na Windows jednodušší a byl rozšířenější. Poslední dobou však IT specialisté zaznamenávají stále častěji pokusy o nabourání se přes síť i do jablečných počítačů.

Je tedy rozhodně na místě ověřovat si, k jakým sítím se vlastně připojujete. Tedy pokud nechcete jednoho dne objevit fotky vašeho partnera, které měly být určeny pouze vám, na některém ze zajímavých webů nebo nechcete zasponzorovat hackerům z vašich těžce uspořených výplat dovolenou na Havaji, dávejte si při připojování pozor nebo používejte VPN aplikace.

Wifi

Dnes nejčtenější

.