Zavřít reklamu

Někteří z vás zřejmě tuší, že do výchozího prohlížeče Safari na počítačích Mac lze naistalovat takzvaná rozšíření, jinak by se dalo též říct miniaplikace. V tomto článku se podíváme na postup jejich instalace, vypnutí a odinstalování. Tyto miniprogramy nám zefektivňují práci v prohlížečích Safari. Mezi nejpopulárnější bychom mohli zařadit například AdBlock nebo překladač webových stránek.

Rozšíření jsou vydávána od nezávislých vývojářů třetích stran. Mnohdy se používají jako dodatek k samotnému plnohodnotnému programu pro Mac. Příkladem může být též velmi populární 1Password, což je aplikace pro macOS i iOS, do které ukládáte všemožná hesla. Rozšíření 1Passwordu v Safari vám pak dovolí tato hesla rovnou vyplnit na určitých webových stránkách. Všechna schválená rozšíření najdete na oficiální stránce Applu ke stažení.

Instalace rozšíření do Safari

  1. Otevřete prohlížeč Safari na vašem Macu
  2. V horní liště nabídek zvolte Safari > Předvolby ⌘
  3. Z karet zvolte možnost Rozšíření
  4. Pro instalaci nového rozšíření klikněte v pravém dolním rohu okna na tlačítko Další rozšíření.
  5. Otevře se oficiální stránka, na které najdete všechna rozšíření zdarma ke stažení.

 

Jak vypnout nebo odinstalovat rozšíření

Nejprve si ujasníme, co tyto dvě možnosti znamenají. Po vypnutí zůstane rozšíření nainstalované ve vašem počítači, pouze bude deaktivované. Tato volba se hodí k testování. Kdežto kompletní odinstalace jej úplně smaže, toto provádíte, pokud jste s rozšířením zaznamenali nějaké problémy nebo pokud jej již nevyužíváte.

  1. Otevřete prohlížeč Safari na vašem Macu
  2. V horní liště nabídek zvolte Safari > Předvolby
  3. Z karet zvolte možnost Rozšíření

Pro vypnutí klikněte na modrý čtvereček s ✔.

Pro odinstalování klikněte na konkrétní rozšíření a následně stiskněte tlačítko „Odinstalovat“.

 

 

extension-safari-website-fb

Dnes nejčtenější

.