Zavřít reklamu

Lightning nebo USB-C? Pro co se Apple při výrobě své nové vlajkové lodi na trhu se smartphony rozhodne? Nové informace z útrob Applu nám naznačují, že se americký gigant svého Lightningu jen tak nevzdá. Ve svých telefonech ho pravděpodobně ještě minimálně pro tento rok použije, ikdyž už teď ví, že se s USB-C v několika aspektech nemůže moc srovnávat. To by ale nebyl Apple, aby nešel proti proudu. I přesto, že je podle většiny analytiků je přechod na nový typ konektoru v budoucnosti v souvislosti s raketovým vývojem smartphonů, nevyhnutelný.

Podle zahraničního webu AppleInsider je po jejich podrobném zkoumání Lightning konektor pořád o něco spolehlivější a lepší, než jeho nový průmyslový standard. V porovnání jablečného Lightningu a konkurenčního USB-C ve třech důležitých bodech vyšel totiž o chlup lépe ze souboje právě konektor od Applu. A to je zřejmě ten důvod, proč se ho společnost drží a nejspíše na něj vsadí i u nových iPhonů.

Řekněme si na rovinu, co je pro nás jakožto uživatele kabelů nejdůležitější? Pro většinu uživatelů to budou pravděpodobně jen tři aspekty. Jak rychle telefon dokážu přes kabel nabít, jak rychle z telefonu do PC dokážu přetahovat soubory a jak odolný kabel vlastně je.

Lightning vs. USB-C

Začněme tedy postupně od začátku. Rychlost nabíjení je pro nás určitě dost rozhodujícím faktorem, na druhou stranu není v dnešní době žádný problém u sebe nosit power banku či prostě nabíječku, zásuvka je přeci na každém rohu. V testu rychlostí nabíjení přes Lightning a USB-C vyšel ale suverénně konkurent Applu, který dokázal nabít 12,9 palcový iPad Pro zhruba třikrát rychleji.

Druhým aspektem byla přenosová rychlost obou kabelů. Podle všech teorií by i tady měl na plné čáře zvítězit USB-C konektor. Při pokusech se však zjistilo, že Lightning je schopen stejné přenosové rychlosti jako konkurenční konektor. Musí být ale splněny správné podmínky. Port v zařízení musí být stejně rychlý jako Lightning, tedy 3.0. Toto zjištění je určitě správným signálem od společnosti Apple, proč si své „blesky“ pořád tak střeží. Tento port sice zatím má jen iPad Pro, je to však určitě dobrá zpráva do budoucna. Apple s rozšířením těchto portů tedy zřejmě počítá.

Třetím a pro mnohé nejdůležitějším aspektem porovnávání je odolnosti kabelů a poškození telefonu například při jejich zalomení dovnitř. Pokud se budeme bavit o jejich pevnosti při pokusu o přetržení, jsou na tom oba takřka stejně. Velká výhoda Lightningu se ale ukázala především v tom, že po jeho zalomení „špičky“ se v telefonu konektor nijak nepoškodí. Po vytažení kousku železa z konektoru totiž dál bezproblémově fungoval. Co se ale týče zalomení USB-C v portu telefonu, žádná sláva to opravdu není. Ve čtyřech ze sedmi případů dokonce zdeformovala port telefonu. Možná je právě tohle hlavním důvodem, proč se iPhone drží svého standardu.

Pokud tak Apple vyrobí budoucí iPhony s konektory Lightning, rozhodně chybu neudělá. Faktem ale je, že minimálně za odvahu při zavedení tohoto portu jakožto první a průkopnická společnost na technologický trh, si zaslouží naše uznání. Lightning se stal synonymem ke kvalitním konektorům a rozhodně to tak ještě dalších pár let zůstane.

Lightning Usb-c FB

Dnes nejčtenější

.