Zavřít reklamu

Může se zdát, že s přibývajícím počtem sociálních sítí přibývá také možností, jak se stát v něčem úspěšným. Nic ale není tak, v tomto případě, jednoduché, jak by se mohlo zdát. Zaměřme se na Instagram.

Pokaždé, když mám při pohledu na svůj profil chuť celý ho změnit, a začnu si tedy číst články o tom, jak má „správný“ instagramový profil vypadat, cítím se brzy po tom dost zmateně a raději to vše zabalím a pokračuji v již zajetých kolejích. Ačkoliv velmi věřím radám všech úspěšných lidí, kteří vynaložili to úsilí a sepsali, co oni sami udělali pro to, aby se stali úspěšnými, popř. aby jim jejich Instagram vydělával peníze, věřím také, že je důležité dát do tvoření svého profilu kousek sebe.

I když se v následujícím odstavcích budu snažit shrnout to nejpodstatnější, co jsem se dozvěděla ve výše strategicky nezmíněných článcích a co se výjimečně i mně osvědčilo, berte na vědomí, že to bude pouze nástin toho, jak svůj profil budovat a že ten váš by se měl trochu lišit, protože – buďme upřímní – prosté kopírování a následování něčeho, co už někdo jiný před námi vybudoval, nemůže mít stejný účinek. Když dva dělají totéž, není to totéž.

1. Jasná představa

Zeptejte se sami sebe, proč jste si účet na Instagramu založili. Co chcete followerům prostřednictvím něj sdělovat, jak hluboko do svého soukromí chcete „diváky“ zavést a jak vám toho pomohou dosáhnout právě sdílené fotografie. Jinými slovy – jaký je váš příběh?

Možná jste fotografem a chcete používat svůj účet k propagaci vašich snímků? Možná chcete přilákat nové klienty? Můžete být návrhářem oděvů a váš záměr založit si profil na Instagramu spočíval v tom přilákat nové zákazníky do svého internetového obchodu? Věřím, že drtivá většina z vás si instagramový účet založila ne kvůli prodeji určitých produktů nebo služeb, ale možná jen chcete inspirovat potencionální followery, chcete ukázat světu, jak se zrovna máte, kde se právě nacházíte či se jen pochlubit, co se ve vašem životě zrovna událo pěkného. Získání jasné představy o tom, jak nakládat se svým profilem je prostě nezbytné.

2. Barevný motiv

Jasný barevný motiv je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak sdělit podstatu své značky/svého profilu. Jak jistě všichni víme, barva má sílu vyvolávat emoce a řídit tedy, jakým způsobem je náš profil vnímán. Při výběru motivu pro váš profil je důležité pochopit psychologii barev.

ČERNÁ
Síla a elegance.
Černá barva je barvou autority, a je tedy vhodná pro profily týkající se módy a luxusních značek. Budí elegantní, nadčasový a drzý dojem.
V závislosti na svém použití může být ale také spojena s něčím smutným a v neposlední řadě také se zlem.

NEUTRÁLNÍ BARVY
Do neutrálních barev se řadí šedá, ruměně červená a slonovinová s nádechem kovových nebo mramorových motivů.
Jsou to barvy uklidňující, rovněž elegantní a neutrální, proto dávají profilu moderní feeling. Kdo chce na svém profilu publikovat fotografie zaměřené na trendy v technologickém odvětví, zároveň ale zůstat elegantní a budit dojem luxusu, měl by publikovat právě v těchto barvách.

HNĚDÁ
Hnědá barva – barva země.
Dokáže v člověku evokovat pocit bohatosti a užitečnosti. Hnědou barvu je nejlepší použít pro profily týkající se přírodních, ručně vyráběných a řemeslných produktů a dobře může ladit také s účty propagujícími výrobky pro muže.

FIALOVÁ
Vyvolává klid a umění.
Tmavší odstíny je dobré použít pro luxusní značky, které ale zároveň působí velmi jemně, možná až obyčejně. Světlejší odstíny je vhodné použít, pokud chceme profil udělat velmi „lehký“ a ženský s nádechem tajemství a duchovna.

MODRÁ
Modrá v člověku dokáže probudit důvěryhodnost, klid, harmonii a loajalitu, což z ní činí skvělou volbu pro profily s finanční tematikou. Vhodná je také pro sociální sítě viz Facebook, Twitter apod. Pro profily týkající se krásy a wellness nebo pro profily propagující produkty, které mají vazbu na vodu, oblohu nebo vzduch, a chtějí být spojeny s čistotou, je rovněž vhodné použít modrou.

ZELENÁ
Má tendenci být přirovnávána ke všemu přírodnímu, ekologickému a čerstvému. Je tedy ideální pro ekologické značky nebo značky potravin.

ŽLUTÁ A ORANŽOVÁ
Žlutá a oranžová jsou barvy jasné, energické, hravé a zábavné.
Bývají spojovány se sluncem, a odkazují tedy k teplu, k létu. Je dokázáno, že se člověk při pohledu na ně cítí šťastný a působí mu radost.
Žlutou a oranžovou barvu by měly používat zejména mladé ženy, mladé slečny, které svým profilem chtějí rozdávat mezi své followery radost a mladickost.

ČERVENÁ
„Nejsložitější“ barva ze všech. Má dvojí význam. Buď se týká nadšení, touhy a lásky, anebo je naopak spojována s energií, válkou, nebezpečím a silou. Okamžitě upoutá pozornost. Červená je skvělou barvou pro ty profily, které chtějí vyvolat vášnivost a zároveň vyzařovat drama.
U červené platí, že méně je více. Když to s ní totiž přeženeme, profil může působit přehnaně, skoro až lacině.

RŮŽOVÁ
Bývá vnímána jako barva spíše pro ženy. Evokuje přátelskost, laskavost, nevinnost.
Zářivé růžové tóny vyvolávají odvahu a moderní citlivost, zatímco bledší odstíny naopak.  Pokud máte vlastní kosmetickou značku, nejvhodnější bude použít právě růžovou.

3. Kompozice

Pokud máte nějaké zkušenosti v oblasti fotografování, umění nebo designu, pravděpodobně víte, jak funguje tzv. zlatý řez nebo proč se k vytváření zajímavějších a dynamičtějších snímků používá tzv. pravidlo třetin. Cílem pravidla třetin je umístit předměty a oblasti zájmu do blízkosti jedné z linií tak, aby byl obraz rozdělen na tři stejné části. K tomu slouží mřížky, které jsou na Instagramu k dispozicí také a jsou to většinou ty „otravné“ čtverečky, které se nám na fotce objeví po nějakém našem překliku a my jsme rádi, když se jich, pokud možno co nejrychleji, zbavíme a můžeme dál pokračovat ve výběru správného filtru.

4. Soudržnost

Nikdo vám sice nemůže říct, jaký je správný počet příspěvků za den/týden, ale myslím, že se všichni shodneme na tom, že přidáním patnácti příspěvků za den, a to každý den, se místo úspěšnými stanete maximálně tak otravnými. Až si sami zvážíte, kolik příspěvků denně či týdně bude optimální, měli byste o tom informovat také své followery. Pokud tedy budete přidávat pravidelně dva příspěvky denně, neměňte to. Nenechte své „publikum“ ve skluzu nebo na ně naopak nechrlete příspěvků moc. Jakmile najdete svůj styl, buďte mu věrní a oddaní.

Instagram on iPhone FB

Dnes nejčtenější

.