Zavřít reklamu

Produkty od Applu – ať už Mac, nebo iPhone – jsou v mnoha směrech skvělé, bohužel však nejsou nezranitelné. Čím dál častěji se stává, že se jejich majitelé stávají terčem hackerů a podvodníků. Ransomware zná asi každý – jedná se většinou o software, pomocí kterého útočník zašifruje soubory uživatele a snaží se z něj vylákat poplatek za jejich dešifrování. Uživatelé iOS jsou ale nyní ohroženi falešným ransomwarem.

Společnost Apple zaznamenala opakovaná hlášení o falešných ransomwarových útocích, v jejichž rámci je po uživatelích požadována určitá finanční částka výměnou za odemčení jejich zašifrovaných souborů. Ransomware se projevuje vcelku klasicky: na obrazovce uživatele se objeví upozornění, že navštívil nelegální pornostránky nebo nezákonně stahoval hudbu. Zdánlivě neexistuje způsob, jak se okna s upozorněním zbavit.

Jedná se ale o falešné upozornění. K obnovení plného přístupu postačí vymazání mezipaměti mobilního webového prohlížeče. Ransomware běží na bázi JavaScriptu. Útočníci vyžadují po uživatelích sto liber v podobě dárkové karty iTunes. Po jejím odeslání má zasažený uživatel obdržet v textové zprávě kód k údajnému odemčení souborů. Informovala o tom společnost Lookout. „Útok ve skutečnosti nezašifruje žádná data,“ uvedli zaměstnanci firmy. „Jejich cílem je zastrašit oběť a donutit ji k zaplacení dříve, než si uvědomí, že platba vlastně vůbec není nutná.“

Problém by měla vyřešit nejnovější aktualizace iOS 10.3, profesor Alan Woodward, expert na kybernetickou bezpečnost, ale uvedl, že někteří majitelé iPhonů museli aktualizaci odložit. Dodává, že představa, že by zařízení od Applu byla méně zranitelná, je zcestná. Zdůraznil, že JavaScript, na jehož bázi nejnovější ransomware běží, funguje napříč platformami, a vše je především záležitostí chování daného uživatele.

iPhone apps FB

Zdroj: BBC

Dnes nejčtenější

.