Zavřít reklamu

S příchodem iPhonu 6s a 6s Plus přišel Apple s novinkou v podobě displeje, který je citlivý na tlak. Novou funkci tak po svém nazval 3D Touch. Už od iOS 9 je tak možné pomocí silnějšího stlačení místa na displeji vyvolat různé nabídky, které urychlí používání iPhonu. Ve většině případech se jedná o zkratky, existují však i výjimky například v podobě otevření náhledu zprávy.

Mnoho dalších zkratek a funkcí přibylo s příchodem iOS 10 minulý rok na podzim. Jelikož jsou relativně nové, nemusí o všech každý uživatel vědět. V tomto článku se tak můžete podívat na seznam všech 3D Touch zkratek pro iPhone.

Ikony aplikací

Téměř každá aktualizovaná aplikace vám při zatlačení na její ikonu zobrazí několik zkratek, které vám mohou ušetřit čas. Většinou se jedná o nejvíce používané sekce. Od iOS 10 vám některé aplikace zobrazí i widget s přehledem informací. Jednou z nich je například Počasí.

Otevření seznamu spuštěných aplikací

Tento trik nejlépe funguje, když na iPhonu nemáte velký obal, který přesahuje okraj displeje. Pro otevření stačí zatlačit na levý okraj a přejet prstem doprava. Při správném provedení zařízení zavibruje a otevře se přepínač aplikací, který normálně otevíráte dvojitým stisknutím domovského tlačítka.

3D Touch zkratky 11

Upozornění

Od iOS 10 jsou upozornění mnohem interaktivnější. Některé z aplikací, které byly aktualizovány tak, aby plně využili potenciál nových možností, vám dokonce po zatlačení na jejich upozornění zobrazí takzvaný rich preview. Jednoduchým zatlačením si tak můžete například zobrazit celou zprávu nebo se podívat, kde se zrovna nachází váš Uber. Kromě toho zde pak najdete i tlačítka pro další ovládání. Ve zprávách se tak bude nacházet například tlačítko pro ztišení konverzace.

Dalším trikem, který však nejspíš většina uživatelů už zná, je smazání všech upozornění najednou. To lze udělat otevřením notifikačního centra a zatlačením na „X“ nad upozorněními. Tím se zobrazí tlačítko pro smazání všech upozornění.

Safari

Pokud někde uvidíte odkaz, stačí na něj zatlačit. Tím se otevře zmenšené okno Safari, ve kterém se daná stránka načte a vy téměř okamžitě uvidíte náhled. Pokud pak budete chtít stránku otevřít v Safari, stačí zatlačit silněji. Tímto způsobem si můžete navíc zobrazit třeba náhledy konverzací v aplikaci Zprávy.

Ovládací centrum

V ovládacím centru se už několik let nachází vespod řada zkratek k několika aplikacím. Konkrétně se jedná o svítilnu, časovač, kalkulačku a fotoaparát. S příchodem iOS 9 se tyto zkratky staly interaktivní a pomocí zatlačení na ně můžete zobrazit další nabídku, která vám může ušetřit čas. Velmi užitečná funkce je například možnost snížení intenzity svítilny.

Přeměna klávesnice na trackpad

Novinka, kterou uvítali všichni uživatelé, kteří hodně píší, byla možnost přeměny klávesnice na trackpad pomocí 3D Touch. Jednoduchým zatlačením na klávesnici se celá její plocha přemění na trackpad, díky kterému lze mnohem lépe pohybovat kurzorem.

3D Touch a složky s upozorněními

Od iOS 10 je možné zatlačit na domovské obrazovce na složku, ve které se nacházejí aplikace s upozorněními. Tím získáte okno s aplikacemi, které vás chtějí na něco upozornit společně ikonickým kolečkem s počtem notifikací.

3D Touch zkratky 6

3D Touch a stahovaná aplikace

Zatlačením na aplikaci, která se právě stahuje nebo aktualizuje dostanete nabídku, pomocí které jí můžete udělit prioritu a popřípadě zrušit či pozastavit její stahování.

Aplikace Telefon

Pokud v aplikaci Telefon zatlačíte na nějaký kontakt, dostanete kontextové menu s různými možnostmi. Díky tomu tak můžete dané osobě rovnou poslat zprávu, zavolat, poslat mail nebo začít FaceTime.

Aplikace Hudba

Kromě podržení prstu můžete v aplikaci Hudba vyvolat stejnou nabídku i pomocí zatlačení.

Aplikace Zprávy

Posílání efektů: Zatlačením na tlačítko pro odeslání zprávy se zobrazí nabídka pro poslaní zprávy s bublinkovým nebo celoobrazovkovým efektem.

Obrázek kontaktu: Zatlačením na obrázek dané osoby získáte menu s jejich kontaktními informacemi. Díky tomu tak můžete dané osobě například ihned zavolat nebo poslat mail.

Konverzace: Zatlačením na konverzaci na domovské obrazovce aplikace Zprávy získáte náhled s posledními zprávami. Posunutím prstu nahoru pak získáte tlačítka pro rychlou odpověď.

3D Touch v této době podporuje i velké množství aplikací s App Storu. Pokud tak někde pochybujete nebo nevíte, co dál, zkuste zatlačit na displej. Je velká šance, že se vám podaří něco aktivovat.

iphone 6s - 3d touch-fb

Dnes nejčtenější

.