Zavřít reklamu

iPhone 7 dopomohl společnosti Apple v dosažení rekordních zisků za uplynulé čtvrtletí. Totéž se ale bohužel nedá říci o iPadech, jejichž prodeje sledují klesající trend. Tento týden Apple odhalil, že za první kvartál se prodalo 13,1 milionů iPadů. Za stejné období v předchozím roce to bylo 16,1 milionů. V roce 2013 to bylo dokonce 26 milionů.

Nutno ale podotknout, že Apple není jediným výrobcem iPadů, zasaženým poklesem prodejů. Celkové prodeje tabletů zaznamenávají celosvětový pokles od 9% do 20% ve srovnání za stejné čtvrtletí v uplynulém roce. Klíčovým problematickým bodem pro zákazníky, kteří si chtějí pořídit high-endové modely, jako je například iPad Pro, je cena. Vyšší ceny high-endových modelů vytváří podle společnosti Strategy Analytics prostor pro menší prodejce k zužitkování jejich levnějších tabletů. Například Lenovo dodal 4,2 milionu tabletů, což znamená 21% meziroční nárůst za daný kvartál. „Tablety 2 v 1 jsou žhavou položkou trhu, ale cena zůstává pro spotřebitele klíčovým faktorem i při nahrazování PC a tabletu. To se odráží na nízkých dodávkách iPadu Pro a Surface Pro 4 za dané čtvrtletí,“ uvedl Eric Smith, senior analytik společnosti Strategy Analytics.

Podle IDC tvoří většinu dodávek tabletů Applu iPad Air 2 a iPad mini, spíše než iPad Pro. Na každých deset prodaných iPadů Air 2 či mini připadá jen jeden prodaný iPad Pro, tvrdí IDC. Apple ale oficiální statistiky jednotlivých prodaných modelů nezveřejňuje. Apple uvedl, že podcenil poptávku po iPadech v období svátků, což zapříčinilo problémy s dodávkou u jednoho z jeho dodavatelů. Uvedl také, že jeho podíl na americkém trhu s tablety za 200 dolarů a více činí 85%, takže v prémiové oblasti, na kterou společnost cílí, si vede výjimečně dobře. I nadále je iPad Pro navíc nejlépe prodávaným tabletem.

Nejbližším konkurentem Applu byl již tradičně Samsung. Podle Strategy Analytics činí čekávané dodávky jeho tabletů za daný kvartál 8,1 milionů s 12,8% podílem na trhu. Lenovo, Huawei a Amazon zabrali zbytek prvních pěti příček s 4,2 milionu, 3,7 milionu a 3,4 milionu za čtvrtletí. Opět je ale potřeba připomenout, že se jedná o očekávané dodávky, a nemusí nutně odrážet údaje o reálném prodeji.

Apple uvedl na trh iPady Pro coby náhradu počítačů, pokles však vedl podcastera Marca Armenta k položení otázky, zda je iPad opravdu budoucností výpočetní techniky. Armento se dále ptal, zda iPad Pro není spíše něčím „navíc“. Roli v prodejích iPadů hraje navíc ještě fakt, že spotřebitelé nemění své tablety tak často, jako smartphony. Aby bylo možné prodeje iPadů znovu nastartovat, bude potřeba přidat řadu nových funkcí, které by přinutily zákazníky vyměnit svůj „stále ještě dobrý“ tablet za nový model. Tim Cook uvedl, že na iPady přichází „několik zajímavých věcí“ a že je v celé věci velmi optimistický. Dodal, že vidí spoustu dobrých věcí a doufá v lepší výsledky.

ipad-bezel-free-fb

Zdroj: MacRumors.com

Dnes nejčtenější

.