Zavřít reklamu

Článek původem z PCexpres: Vypínáte aplikace běžící na pozadí, abyste šetřili baterku a zvýšili její výdrž? Tak by vás mohlo zajímat, že společnost Google i Apple potvrdili, že si tím příliš nepomůžete.

Něco za něco

Úžasně výkonné smartphony, které používáme již téměř na všechno. Chceme, aby byly rychlé, výkonné, dělaly kvalitnější fotky jako profesionální zrcadlovky, vydávaly lepší zvuk než domácí sound-system a to vše samozřejmě tak, že budou stále tenké, lehké a padnou přesně do ruky. V ideálním případě by ještě mohly fungovat jako perpetuum mobile bez nabíjení donekonečna. Jenže tohle všechno dohromady nejde (alespoň prozatím). A tak se používání nespočetného množství aplikací musí zaručeně odrazit na výdrži baterie.

Myslíte si, že vypínání všech aplikací, které právě nepoužíváte, udrží váš telefon při životě alespoň do večera? Musíme vás zklamat. Tento mýtus je založen na logice, že aplikace, které běží v pozadí, zatěžují procesor, paměť a další komponenty, které „žerou“ baterku. Když aplikace vypneme, ušetříme baterku. Přestože v případě počítačů může být tato logika správná, smartphony jsou zkonstruovány odlišným způsobem.

Společnosti Google i Apple potvrdily, že vypínání aplikací v chytrých telefonech nijak neovlivňuje stav baterie. Google dokonce uvedl, že vypínám můžete všechno jen zhoršit. Jakmile se totiž aplikace nezobrazuje na displeji, protože ji právě nepoužíváme, všechny nebo drtivá většina jejích procesů se zastaví.

Jak aplikace fungují?

Například iOS aplikace se mohou nacházet v pěti různých stavech. iOS má v tomto ohledu velmi podobné nastavení jako Android.

  1. Vypnutá aplikace je ta, kterou jste nezapnuli a „neběží“.
  2. Aktivní aplikace je ta, kterou vidíte na displeji a aktivně ji používáte.
  3. Neaktivní aplikace je ta, kterou vidíte na displeji, ale momentálně ji aktivně nepoužíváte, protože jste zapnuli jinou aplikaci, nebo děláte něco jiného.
  4. Aplikace v pozadí je taková aplikace, která funguje a běží, ale nevidíte ji na displeji. Například, když se vám synchronizují e-maily nebo oznámení z Facebooku.
  5. Pozastavené aplikace jsou spuštěny v pozadí, ale neběží a ani nezabírají žádnou paměť.

Paměť ve chytrých telefonech spravují v obou operačních systémech sofistikované algoritmy. Aplikace, které je třeba zavřít, zavřou. Nejčastěji jsou to ty, které byly delší dobu pozastaveny a nečinné, nebo ty, které zabírají více paměti a energie, než by měly. Tyto řídicí algoritmy velmi dobře vědí, kdy budete potřebovat data, nebo budete aktualizovat oznámení či znovu otevírat aplikaci.

Aplikace, které nečinně sedí v paměti se spouštějí rychleji než ty, které zapínáte znovu. Můžeme to přirovnat k „probuzení“ počítače z režimu spánku a zapnutí po úplném vypnutí.

Jak tedy baterky ušetříme?

Pokud bychom dali problém s baterkou bokem, naše smartphony budou mnohem rychleji pokud necháme algoritmus pracovat tak, jak má a nebudeme aplikace pokaždé zbytečně vypínat a zapínat. Pokud chcete baterku opravdu ušetřit a prodloužit její životnost, existuje řada věcí, které můžete udělat. Všechny je naleznete v článku Výdrž baterie na smartphone. Věčný boj.

  • Článek pochází od PCexpres, kde vám opraví iPhone, iPad, Mac nebo kterékoli jiné zařízení

Force-quit-apps multitasking iPhone iOS

Dnes nejčtenější

.