Zavřít reklamu

Jednou za čas se vždy objeví nějaké zajímavé „vnitřní“ informace o tom, jaké to vlastně bylo pracovat v Applu v dobách jeho znovurenesance, po roce 2000. Podobný příběh se objevil také nyní, mezi svátky. Zachycuje v něm atmosféru toho, jak to vypadalo ve společnosti v období, kdy v kancelářích vznikaly první koncepty iPhonu a prvních verzí iOS (tehdy ještě iPhone OS). Příběh pohází z roku 2012, ovšem nyní se objevily další zajímavé střípky informací, proto si jej zrekapitulujeme.

O své vzpomínky se podělil Scott Forstall, který byl v Applu velmi důležitou osobností právě v tomto období. Forstall popisuje dobu, během které byl pověřen sestavením speciálního týmu, který by se podílel na vývoji původního iPhonu a iOS. Výběr měl Fosrtall poměrně široký, Jobs ho téměř v ničem neomezoval. Byla zde jen jedna podmínka – členové tohoto týmu museli být zaměstnanci Applu. Nikdo z věnčí se do něj nesměl dostat.

A tak začal Forstall oslovovat zaměstnance. Neřekl jim ovšem nic konkrétního o tom, na čem budou pracovat. Jediné co jim řekl, bylo, že mají šanci poracovat na novém revolučním produktu společnosti, ale že je to bude stát ohromné množství času, spoustu dřiny a bezesných nocí a mnoho pracovních víkendu po dobu několika let. Původní kódové označení pro tento projekt bylo „project purple“.

„Tým pracující na Projektu Purple si pro sebe zabral celou jednu budovu v Cupertinu. Celá se kompletně uzavřela, nikdo nepovolaný nesměl dovnitř. V prvních měsících se museli zaměstnanci několikrát prokazovat svými ID kartami, než se dostali na své pracovní místo.“

O další informace se podělil další člen původního týmu, Terry Lambert, který se k němu připojil v pozdější fázi vývoje. V rozhovoru pro magazín Quora popisuje několikastupňové zabezpečení, kterým musel projít, aby se dostal ke své práci. Jedno podepsané NDA za druhým, tajná laboratoř v rámci normální laboratoře, prototypy zahalené do černých látek, zobrazované informace extrahované z těl prototypů, aby nebyl vidět výsledný produkt a tak dále. Jedná se o velmi zajímavé čtení. Dále se podělil o to, jak Apple často udával více názvů stejným projektům a několikrát se tak stalo, že dva golegové pracovali na stejném projektu, avšak oba si mysleli, že každý dělá na něčem jiném.

iPhone 2G first generation FB

Zdroj: BGR

Dnes nejčtenější

.