Zavřít reklamu

Je to jen něco málo přes měsíc, co Apple ukázal nové MacBooky Pro, a tak by si jeden mohl myslet, že o počítačích od Applu nějakou dobu neuslyšíme. Jenže na povrch nyní prosákly informace z vývoje nejnovějšího počítače, které naznačují, že mohl být mnohem zajímavější a lákavější pro potencionální zákazníky. Bloomberg totiž ve svém nedávném článku o tom, že aktualizační cyklus počítačů od Applu se prodlužuje a společnost jim už nevěnuje takovou pozornost jako dříve, prozradil zajímavé informace z vývoje.

Apple totiž prý původně plánoval osadit MacBooky Pro s Touch Barem novými bateriemi s výrazně vyšší kapacitou, které by byly terasovitě osazeny do vnitřku notebooku, čímž by Apple dosáhl vyšší výdrže notebooku. Baterie však prý neobstály v klíčovém testu, tudíž Apple namísto toho, aby opět oddálil vydání notebooku, čímž by nestihl předvánoční nákupní sezónu, se vrátil ke starému designu baterií. Tím se spustil domino efekt, který zasáhl i ostatní týmy věnující se jiným počítačům Mac, protože se všichni museli soustředit na dokončení MacBooku Pro. Zdroj také tvrdí, že s tímto souvisela i softwarová chyba, která měla podíl na špatném odhadu zbývající výdrže MacBooku, a právě proto Apple ukazatel v macOS 10.12.2 odstranil.

Bloomberg ale prozradil i další zajímavosti. První z nich je tvrzení, že prototypy loňského 12″ Retina MacBooku disponovaly Lightning portem, ale Apple nakonec opět vsadil na USB-C. Kalifornský gigant prý také uvažoval o zlaté variantě pro nový MacBook Pro, ale nakonec se inženýři shodli, že na takto velkém produktu by zlatá nevypadala dobře a návrh zametli pod stůl.

Článek nakonec naráží na to, že Apple se v poslední době díval na MacBooky spíše jako na iPhony, než jako na počítače pro profesionální uživatele, k čemuž byly vždy určeny. Společnost se totiž zaměřila opět na to, aby byl MacBook co nejtenčí, měl co nejméně portů a byl pro obyčejné zákazníky co nejlákavější, což se podepsalo na výkonu, výdrži a schopnosti nabídnout něco, co by profesionály uchvátilo. iPhony společnosti v minulém roce tvořily přibližně 75% všech příjmů a proto se kalifornský gigant nyní pokusil udělat něco podobného i u svých přenosných počítačů.

Bloomberg na konci svého článku upozornil i na fakt, že za posledních 18 měsíců spousta hardwarových Mac inženýrů přešla do jiných týmů a někteří dokonce opustili společnost úplně. Zaměstnanci totiž hledali méně náročné pracovní prostředí a některým připadala budoucnost počítačů Mac dost nejasná, protože Apple se soustředí hlavně na iPhone a iPad.

gold-new-macbook-4389_1024-0

Dnes nejčtenější

.