Zavřít reklamu

Pokud vlastníte obrovskou továrnu na výrobu polovodičových čipů, jedním z vašich hlavních cílů by měla být snaha o to, získat co nejlepší obchodní kontrakt. Ideálně s někým, kdo zaplní obrovské výrobní kapacity a bude toho chtít hodně. Opravdu hodně. A právě někoho takového TMSC loni našla a tím někým je Apple. Po dlouhých letech dělené výroby Ax čipů, kdy se něco vyrábělo u Samsungu, něco u TSMC a něco ještě dále, získala Taiwanská společnost TSMC exkluzivní výrobní kontrakt na čipy A10 a A11. A jak se nově ukazuje, královsky se jim tento krok vyplatil. 

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company zažívá nejlepší období v historii společnosti. Kontrakt s Applem jim zajišťuje značné příjmy, na které se vážou pozitivní reakce trhu. Obrovské zisky lákají nové investory a hodnota akcií společnosti raketově roste. Stejně tak roste hodnota samotného kolosu TSMC, která meziročně vzrostla o více než 30% na současných 156 miliard dolarů. Společnost si tak připisuje 16% z celkové hodnoty Taiwanských spolčeností obchodovaných na burze.

Růstu TSMC také velmi napomohl Samsung a jeho katastrofická kauza okolo Galaxy Note 7. Nejen že společnost prodává méně samotných smartphonů, ale narušil se také běžný výrobní cyklus, na kterém Samsung tratí obrovské sumy peněz. Na to také reagují jak investoři, tak případní zákazníci, kteří by chtěli využít výrobních kapacit společnosti. Zastavení prodeje Galaxy Note 7 také ovlivnilo úroveň prodejů iPhonů, čímž opět narostl význam výhradního výrobce čipů A10. Taiwanský výrobce bude pro Apple vyrábět také příští rok a to čipy A11, které by měly být již na pokročilejším 10nm výrobním procesu. Hodnota společnosti tak rozhodně v nejbližší době klesat nebude.

apple-tsmc

Zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.