Zavřít reklamu

iPhone Mac iconS tím, jak se pomalu ale jistě blíží nové iOS 10 a macOS Sierra, jsme mohli zaznamenat relativně nový přístup, který Apple v tomto ohledu učinil. Začal využívat otevřených betatestů k tomu, aby uživatelé co mají zájem, mohly vyzkoušet nadcházející software bez ohledu na to, zda-li se jedná o vývojáře nebo pouze nadšence. Co k tomu Apple vedlo je poměrně jasné – počet testerů je mnohonásobně větší než u klasického uzavřeného beta testu. Otázkou ovšem bylo, proč společnost čekala tak dlouho, než s něčím podobným přišli. Odpověď je jednoduchá – fiasko s Apple Maps.

Časopis Fast Company včera přinesl velice zajímavý rozhovor s lidmi z vedení Applu. Kromě Tima Cooka se jej zúčastnili ještě Eddy Cue a Craig Federighi. Jedním z témat o kterých se bavili bylo právě využití otevřeného beta testování nadcházejících verzí operačních systémů. Hlavním důvodem pro tento přístup prý bylo, že se chtěli za každou cenu vyhnout fiasku, které přišlo v roce 2012, kdy Apple vydal své vlastní mapové podklady, jelikož přerušil spolupráci se společností Google, která do té doby poskytovala svá vlastní satelitní a mapová data. Tehdy se jednalo o velice závažný problém. Mapy byly opravdu špatné, nepřesné, jejich funkčnost byla velice omezená a Applu to trvalo několik let, než napravili jak pokaženou pověst tak tragické mapové podklady.

Víte, v první řadě to bylo velice trapné. Podívejte se pouze na tu emoci jako takovou. Na trapnost. Není to něco, na co bychom byli hrdí. Na Apple Maps pracovalo, a to velice tvrdě, mnoho lidí a dopadlo to takhle. Naprosto jsme podcenili komplexnost celého produktu a ve finále to bylo prostě trapné.“ Odpověděl Eddy Cue na otázku ohledně „kvality“ map po jejich vydání.

Na základě této zkušenosti jsme kompletně změnili přístup k testování nových produktů, jelikož se podobná situace už nikdy nesmí opakovat. My co jsme žili tady v Cupertinu, jsme žádné problémy s mapovými podklady nezaznamenali. Byli to uživatelé z celého světa, kteří měli nějaký problém. A proto na tyto uživatele cílíme s novými otevřenými beta testy, jelikož mají daleko větší potenciál narazit na nějaký problém v systému. Na něco, co my, potažmo úzká skupina testerů, nemůže nikdy objevit.

Jak celý otevřený beta test iOS 10 a macOS Sierra pomohl, uvidíme už za měsíc, kdy společnost představí nové iPhony a MacBooky, se kterými zároveň přijdou i nové verze odpovídajících operačních systémů. Vzhledem k tomu, jak dlouho open beta trvá je ale velice pravděpodobné, že by se mělo jednat o jeden z nejvíce odladěných systémů, jaký kdy Apple vydal.

Apple Beta Software Program FB

Zdroj: Cultofmac

Dnes nejčtenější

.