Zavřít reklamu

facetimeV noci z pátku na sobotu se v Turecku uskutečnil vojenský převrat, který si kladl za cíl svrhnout současnou politickou garnituru a trochu srovnat směr, kterým se země v současné době ubírá. O celé události nás masivním způsobem informovali média, takže již všichni pravděpodobně víte, že se vojenský puč nepovedl a současný režim tak bude vládnout dál, ještě tvrdší rukou. Zajímavostí na tom všem ovšem bylo, když Turecký prezident Erdogan uskutečnil první tiskové prohlášení pro Tureckou národní televizi. Skrze svůj iPhone a pomocí služby FaceTime.

Rozhodně nemáme v úmyslu jakkoliv zlehčovat situaci, která v Turecku v pátek nastala. Během páteční noci zemřelo několik desítek lidí a my tu nejsme od toho, abychom to nějakým způsobem hodnotili, ať už s tím souhlasíme či nikoliv. Během celé této události však došlo k něčemu, co se pravděpodobně ještě nikdy dříve nestalo. Aby hlava státu poskytla rozhovor pro televizi, za pomocí videopřenosu prováděného skrze mobilní telefon.

Jednalo se o první veřejné prohlášení z úst Tureckého prezidenta od té doby, co vojenský puč začal. V tu chvíli byl údajně na dovolené a situaci tak musel řešit „na dálku“. V rozhovoru pro Tureckou televizi CNN Turk tak poskytl rozhovor za pomocí FaceTime. V tomto prvním prohlášení vyzval obyvatele k tomu, aby vyšli do ulic a postavili se rebelujícím vojákům. Toto byl možná jeden z hlavních důvodů, proč byl počet obětí tak vysoký, vzhledem k tomu že armáda vysílala přesně opačné zprávy. Celý rozhovor trval několik minut a jeho sestříhaný záznam (s anglickým komentářem) si můžete prohlédnout níže.

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.