Zavřít reklamu

MacBook Pro 2016 concept iconNení to zas tak dlouho, co se objevila spekulace o tom, že nové MacBooky Pro dostanou dotykový OLED panel. Tento panel by měl sloužit jako náhrada za funkční klávesy, respektive za celou horní řadu kláves, od escapu po tlačítko pro vypnutí zařízení. S podobným panelem jsme se mohli setkat v noteboocích IBM/Lenovo/Dell/HP, kde se toto řešení využívalo poměrně často v pracovních strojích. Pro Apple to však bude novinka, která má dle ohlasů na webu spoustu zastánců i odpůrců. Nově se můžete podívat na koncept, jak by to mohlo v praxi vypadat.

Odpůrci tohoto řešení vytýkají absenci případné dotykové a zvukové zpětné vazby, která v případě využití dotykového panelu hrozí. Naopak příznivci vyzdvihují případnou variabilitu, kterou toto řešení může nabídnout, vzhledem k případným softwarovým modifikacím. Tak jako tak se nejspíše bude jednat o nejzásadnější změnu v designu, které se u nových MacBooků dočkáme.

Jeden ze čtenářů serveru 9to5mac dal dohromady koncept, který ukazuje jak by mohlo provedení OLED panelu v praxi vypadat. Svůj render vyrobil na základě všech dosavadních informací, které o novém MacBooku Pro víme. Koncept vypadá jako spojení 12″ Retina MacBooku a současného 15″ modelu Pro.

cameron-9to5mac-fn-key-oled-mockup
Horní řádek klávesnice nahradil dotykový OLED panel, dále je pak vidět inovovaný kloub displeje, lehce pozměněný layout klávesnice a obrovský touchpad. Autor v konceptu dále využívá tzv. buttefrly klávesy, které se nachází právě v Retina MacBooku, stejně tak jako jinak vyřešené klávesy šipek. Ikony na OLED panelu se budou měnit v závislosti na tom, co na MacBooku zrovna děláte. Tento způsob pak navazuje na princip dotykového ovládání, o kterém kdysi mluvil Steve Jobs při představení prvního iPhonu, kdy zmiňoval přílišnou omezenost hardwarové klávesnice, na rozdíl od přizpůsobivosti klávesnice softwarové, která má schopnost se adaptovat dle aktuálních podmínek. Pokud Apple provedení zvládne, mohlo by se jednat o poměrně užitečný doplněk, který usnadní práci na MacBooku. Nechme se tedy překvapit, zda-li potenciál využije, nebo naopak.

cameron-9to5mac-fn-key-oled-mockup1

Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.