Zavřít reklamu

Apple Store - icon

Je tomu přibližně 15 let, co představil Steve Jobs první dvě kamenné prodejny Apple Store, první v Tysons Corner ve Virginii a druhou v Glendale v Kalifornii. Součástí každé prodejny jsou samozřejmě také zaměstnanci, kteří se snaží prodávat produkty Applu. Je to určitě pro každého práce snů, ale podle Business Insider má i nějaká rizika. Magazínu to v rozhovoru řekl zaměstnance Apple Store ve Velké Británii. Zaměstnanec sdělil, jaké je to pracovat pro jednu z nejprestižnějších společností světa.

Celý rozhovor je veden s pracovníkem, který chtěl zůstat v anonymitě. Důvod je jednoduchý – každý zaměstnanec podepíše ihned první den dohodu o mlčenlivosti, která mu samozřejmě brání mluvit veřejně o své práci. Zaměstnanec se nesmí pochlubit svou novou prací na sociálních sítí a je zakázáno vyfotit se v oficiálním Apple tričku. Zaměstnanec také zůstal v anonymitě ze strachu, že by Apple proti němu provedl nějaké právní kroky.

Určitě si pokládáte otázku, kolik si takový prodavač v Apple Storu vydělá. I na otázku tuto pracovník odpověděl. Apple údajně prodejci produktů ve Velké Británii platí na hodinu 8£, což je v přepočtu 284 korun. Zaměstnanci prý nedostávají žádnou provizi z každého prodaného produktu. Údajně si tak mnozí nemohou koupit produkty, které sami prodávají. V Apple Storu jsou i více placené pozice, mezi které patří práce na Genius Baru. Zmiňovanou pracovní pozici ale nikdo nechce, protože se pracovník často setkává s naštvanými zákazníky.

Pracovník tvrdí, že ačkoliv jsou pozice v Apple Storech velmi ceněné, tak Apple nepodporuje zaměstnance ve Velké Británii interně a zaměstnance nepovyšuje. „Za své působení v obchodě jsem zažil pět až osm vedoucích prodejny. Nejzajímavější je, že pouze jeden začal pracovat u Applu a ostatní neměli s Applem vůbec nic společného,“ řekl pracovník. „Apple sice má program „Lead and Learn“, ale nefunguje příliš dobře. Měli jsme mnoho prodejců, kteří prodávali více než kdokoliv jiný, za pět let se stali pouze specialisté nebo odborníci (dvě nejnižší pozice), nikoli manažeři,“ dodal.

Zaměstnance také prozradil, že občas jim rozlobení zákazníci vyhrožují smrtí, přitom samotní zaměstnanci za problém s produktem v drtivé většině případů nemohou a snaží se zákazníkovi sjednat rychlou opravu nebo případně náhradu. Takovým malým příkladem může být i nedávný incident, kdy zákazník mával na prodejce samurajským mečem. Šlo však spíše o někoho, kdo chtěl na sebe v Apple Storu jen upoutat pozornost, než o rozlobeného zákazníka, který by chtěl zaměstnanci useknout hlavu, protože se mu rozbil iPhone.

Přesto má určitě práce v Apple Storu některé výhody. Pracovník prozradil, že personál dostává velkorysou slevu na produkty Applu, 15% slevu na akcie AAPL a příležitostný rozhovor s CEO Applu – Timem Cookem.

apple store zamestnanci fb

*Zdroj: Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.