Zavřít reklamu

xapple-stocks.jpg.pagespeed.ic.T6kfqLM2qJZveřejnění finančních výsledků za první kvartál, kterých společnost Apple dosáhla, vyvolalo obrovskou řetězovou reakci na všech možných frontách. Poslední zprávou reagující na nově ohlášené hospodářské informace je, že miliardář a investor Carl Icahn prodal veškeré své akcie Apple. Údajně to však stihl ještě před jejich kolapsem. Na této informaci by nebylo nic extra zvláštního, kdyby se nejednalo právě o Icahna, který je proslulý nejen svým aktivismem ve společnostech, ve kterých drží podstatnější část akcií.

Carl Icahn měl údajně vlastnit téměř jedno procento akcií společnosti Apple, což je na vlastníka-jednotlivce obrovská částka. Icahn je proslulý tím, že se velmi aktivně vyjadřuje do dění společností, ve kterých má investováno spoustu peněz a vzhledem ke své pozici tak ovlivňuje hodnotu akcií oněch společností. Navíc je na trhu tak známou figurou, že jeho názory a jednání částečně ovlivňují fungování trhu. Právě zpráva o tom, že se zbavil veškerého portfolia Apple může dát impuls ostatním investorům, aby jeho kroky následovali. O jeho vlivu svědčí to, že po zveřejnění informace o prodeji akcií, klesla hodnota těchto akcií o téměř 2%. Kdy přesně se jich zbavil není jasné, je ale velmi pravděpodobné, že to stihl ještě před jejich pádem.

screen-shot-2016-04-28-at-1-21-55-pm

I přes prodej akcií však dále věří tomu, že si Apple povede stále dobře. K prodeji ho ovšem přinutila situace v Číně, kde to poslední dobou pro Apple nevypadá zcela ideálně. Meziroční tržby klesly o více než 26% a navíc se začíná schylovat k omezování Applu čínskou vládou (o čem jsme vás informovali zde). Vzhledem k tomu, že je Čína pro Apple druhý nejdůležitější trh, se jedná o poměrně zásadní vývoj situace.

Icahn často svým jednáním ovlivňoval hodnotu akcií Applu. Vždycky když ohlásil další nákup akcií, jejich hodnota šla nahoru. Velmi často také komentoval (a možná i schválně nadhodnocoval) celkovou hodnotu společnosti, čímž její akcie opět posilovaly. Veškeré jeho jednání vůči Applu často končilo tím, že akcie společnosti posilovaly. Nyní je však pryč a je otázkou, kolik vlivných investorů ho bude následovat, jelikož to zatím nevypadá, že by se hospodářské výsledky společnosti měly v následujících kvartálech nějak lišit. Společnost stále vydělává obrovské sumy peněz, ale bublina nekonečného růstu musela někdy splasknout, a vypadá to že tato situace nastala právě teď. Jaké to bude mít dlouhodobější dopady můžeme jen spekulovat.

carl-icahn

Zdroj: Macrumors9to5mac

Dnes nejčtenější

.