Zavřít reklamu

Tim Cook icon

CEO společnosti Apple, Tim Cook, se objevil na obálce březnového vydání časopisu TIME, kde se vyjádřil ke konfliktu mezi Applem a FBI. Vše začalo tím, že Apple odmítl odblokovat iPhone teroristy ze San Bernardina. Útok v San Bernardinu byl nejtragičtějším od teroristických útoků, které se konaly v zemi roku 2001. Syed Farook a jeho žena Tashfeen Maliková tam zkraje prosince zastřelili 14 lidí. V dlouhém rozhovoru mluvil hlavně o všeobecně známých detailech, co se sporu s FBI týče. Apple bude diskutovat o sporu 22. března před federálním soudem.

Cook v rozhovoru pro prestižní magazín řekl, že Apple odmítl vytvořit upravený a méně zabezpečený systém iOS, který by umožnil aby FBI odemkla jakýkoliv iPhone. „Když nás FBI požádala o vytvoření zadních vrátek, tak jsem se zúčastnil mnoha dlouhých interních diskuzí o bezpečnosti systému iOS,“ řekl Cook v rozhovoru.

Dále dodal, že když se dozvěděl o incidentu v San Bernardinu, snažila se společnost získat co nejvíce dat z iPhonu střelce. Cook připustil, že společnost hluboce urazil soudní příkaz, který vládní agentura podala. „Mám rád svou taktiku? Nemám. Koukám nyní na vládní agentury úplně jiným způsobem. Mám rád, když se o sporu dočtu v tisku? Nemám. Myslím si, že je to velice neprofesionální. Líbí se mi když FBI mluví a lže o našich záměrech? Ne! Uráží nás to,“ dodal Cook.

Apple svůj postoj přirovnal k svobodě slova, který je chráněn v rámci prvního dodatku ústavy. Tim Cook řekl, že si Apple váží soukromí uživatelů a v žádném případě nebude zmenšovat zabezpečení systému. „Myslím na občanskou svobodu. Svobodu, která je v prvním dodatku ústavy a vážíme si základního práva na soukromí uživatele. A to tak, že neuděláme něco, co by ohrozilo miliony lidí,“ dodal.

Zatímco FBI uvedla, že chce pouze přístup k jednomu iPhonu, Cook zdůraznil, že to není kauza pouze o jednom telefonu, a že oslabení šifrování by mohlo vytvořit nebezpečný precedent – což FBI částečně uznala. Několikastránkový rozhovor bude vydán 28. března v časopisu TIME a už teď si ho můžete přečíst na stránkách webových stránkách časopisu.

apple-cover-final

*Zdroj: Macrumors.com

Dnes nejčtenější

.