Zavřít reklamu

QNAPDo redakcie sme dostali na test NAS server od spoločnosti QNAP. Ide o novú radu, výkonovo určenú predovšetkým pre malé a stredné podniky alebo pre náročnejších domácich užívateľov. Tento NAS server z rady TS-X53A vie plniť veľa všestranných úloh.

Model je TS-253A-4G, ktorý obsahuje Intel Celeron 1.6GHz quad-core procesoro a ako názov naznačuje je to model so 4GB RAM čo je absolútne postačujúce nakoľko veľa NASiek má 1 alebo 2 GB pamäte. Vo všeobecnosti NAS servre QNAP disponujú väčšou kapacitou RAM, ktorá je užívateľsky rozšíriteľná, nakoľko umožňujú plnú virtualizáciu operačných systémov Windows, Linux, Unix a Android. NASko disponuje napájacím portom pre 12V, dva gigabitové Ethernet porty, 4 USB 3.0 porty, dva HDMI porty s podporou 4K rozlíšenia a ako čerešnička na torte sú tu dva 6,3 mm jacky pre dynamické mikrofóny a jeden Line-out jack pre zosilňovač ktoré sú určené pre karaoke.

QNAP_LSA

NAS server je bezpečne zabalený v kartónovej krabici, v ktorej nájdeme 2x sieťový kábel pre pripojenie serveru k sieti, napájací AC kábel a zdroj, sadu skrutiek na uchytenie diskov (8ks strieborných pre uchytenie 3,5“ diskov a 6ks čiernych pre uchytenie 2,5“ diskov), stručný manuál pre rýchly začiatok a ovládač.

QNAP

Ovládač slúži na obsluhu NASka pripojeného k TV alebo k monitoru, dajú sa ním ovládať multimediálne funkcie. Nakoľko server umožňuje beh viacerých systémov beží QTS(hlavný OS servera) a zároveň linuxová stanica ktorá môže ísť tak isto ako cez dve HDMI aj cez webové rozhranie. Dokonca je možné pripojiť aj klávesnicu a myš. Cez webové rozhranie je možné pracovať ako s klasickým NAS serverom, konfigurovať rôzne služby a podobne. Cez HDMI dostávame výstup z druhého OS, ktorým je linux, je možné ho využiť ako multimediálne centrum po pripojení k TV alebo ako pracovnú stanicu vďaka funkcii QvPC, na ktorý je možné pristupovať aj cez vzdialený prístup cez webové rozhranie. Nakoľko server disponuje dvoma HDMI je možné dokonca pripojiť súčasne dva monitory, ktoré sa dajú nastaviť buď na zrkadlenie obrazu alebo ako rozšírenie pracovnej plochy. Ďalšia vec ktorú server zvláda cez HDMI a linuxovú stanicu je IoT (Internet of Things) alebo Internet vecí.

QNAP

Nakoľko je server naozaj plný rôznych funkcií a služieb, nie je možné spraviť za pár dní komplexnú recenziu.  Preto sa na všetky tieto funkcie pozrieme detailne v ďalších článkoch, preberieme si to podrobne a spravíme si z toho seriál.

QNAP apple

Zatiaľ som NASko otestoval s jedným 3,5“ 7200 ot. diskom v kombinácii s 2,5“ 5400 ot. diskom, oba majú kapacitu 1TB. Viem, nie je to ideálna kombinácia diskov, ale bol som zvedavý na možnosť osadenia 2,5“ disku. NAS server je vybavený kovovými košíkmi na uchytenie diskov ktoré síce nie sú „beznástrojové“ ale zabezpečia bezpečné uchytenie diskov. V mojej gigabitovej sieti som cez WiFi (rýchlosť komunikácie s routerom bola na úrovni 900MBit) dosiahol stabilnú rýchlosť zápisu cca 42MB a pri čítaní sa vyšplhala až na 63MB. A cez gigabitovú metalickú sieť rýchlosť zápisu v priemere 102 MB a pri čítaní v priemere 95MB. Testovacie prostredie pozostáva z Macbook Pro 15“ Retina MID2015, AirPort Extreme 802.11 ac.

IMG_1430 copy

V ďalšom článku sa môžete tešiť na popis funkcií, ktoré ponúka webové rozhranie, ďalej budeme server rozoberať a zameriame sa na možný upgrade na 8GB RAM, budeme robiť test s väčšími diskami a aj s SSD. Prejdeme si aj nastavenia rôznych služieb ktoré server podporuje a vám môžu uľahčiť alebo zachrániť život ako je napríklad TimeMachine alebo ako nainštalovanie a nastavenie Linux Station. Myslím, že sa máte na čo tešiť.

TS-253A_HDMIx2

Dnes nejčtenější

.