Zavřít reklamu

hyperloopV červnu minulého roku jsme vás informovali o tom, že okolo plánovaného revolučního transportního systému Hyperloop stále panuje spousta nejasností. Jen pro připomenutí, Hyperloop je transportní systém, který by měl za půl hodiny a za rychlosti okolo 800mph přemístit pasažéry z Los Angeles do San Francisca. Kdyby se takový projekt podařilo zrealizovat, samozřejmě by šlo o naprostou revoluci a něco absolutně nevídaného. Těžko říct, za jak dlouho se Hyperloopu v praxi dočkáme, už teď je ale jasné, že se pomalými krůčky dostáváme k alespoň testovací fázi.

Hyperloop Transportation Technologies, jeden ze dvou Los Angeleských startupů, které na supersonickém transportním systému pracují, totiž nedávno oznámil, že se mu podařilo získat důležitá povolení v Kings County v Kalifornii, kde se má postavit pětimílová testovací dráha.

Ta bude postavená okolo Quay Valley, plánované rezidenci mezi Los Angeles a San Franciscem, která bude solárně poháněná a ve které bude bydlet až 75 000 lidí. Hyperloop Transportation říká, že už teď hledá vhodné místo s tím, že by hlavní konstrukce měla začít v polovině letošního roku.

„Po dvou a půl letech výzkumu a pokroku se náš tým přiblížil důležitému milníku. Postavíme první Hyperloop systém na světě, který bude perfektně připravený pro pasažéry,“ říká Dirk Ahlborn, CEO jmenované společnosti. „Kdokoliv, kdo bude projíždět po Kalifornské I-5 dálnici, bude mít možnost vidět naše aktivity.“

Tato zpráva navíc přichází v době, kdy se o Hyperloop mluví i ve spojitosti s jiným důležitým prohlášením. SpaceX, která celý projekt Hyperloopu nabízí jako open-source, příští týden spustí soutěž na Texas A&M univerzitě, kam studenti ze středních a vysokých škol budou posílat své vypracované projekty. Hlavní cenou je 50 000 dolarů a hlavně možnost pracovat společně se SpaceX a Hyperloop Technologies (ten druhý Los Angeleský startup) na tom, aby své designy proměnili ve skutečnost. Alhbornovo Hyperloop Transportation sice tuto soutěž nesponzoruje, ale bude se podílet na přípravách některých týmů.

hyperloop

Obě Hyperloop společnosti, stejně jako SpaceX, tak společně usilovně nepřestávají pracovat na tom, aby se postavil první fungující prototyp. Podle prvního designu, který byl v roce 2013 představen dobře známým Elonem Muskem, CEO SpaceX a CEO Tesly, bude jedna kabina Hyperloopu schopna jet rychlostí až 760 mílí za hodinu (1222 km/h). Každá kabina bude umístěna ve zvýšené rouře, kde se nebude nacházet vzduch a kde nebude absolutně žádné tření. Teoreticky by se tak pasažér mohl dostat z Los Angeles do San Franciska za pouhých 30 minut.

Hyperloop Transportation o sobě říká, že je fundamentalisticky jinou firmou, než jakou je Hyperloop Technologies a SpaceX, a to proto, že operuje na dobrovolnické a crowdscourcingové platformě. Společnost prohlašuje, že pracuje s talenty z NASA, Boeing, Tesly a SpaceX, což dohromady dává skupinu okolo 480 dobrovolníků.

Během pracování na testovací trati chce Hyperloop Transportation nejdříve otestovat půdu okolo Quay Valley a rozhodnout se pro to nejlepší místo, které by nejlépe dokázalo podporovat v budoucnu vybudované stožáry, držící transportní rouru. Až se taková lokalita najde, na řadu přijdou drony, které detailně zmapují terén a následně určí přesná místa pro koridor, stožáry a stanice celého systému. Tento kalkulovací proces spočítá jak vertikální, tak horizontální zarovnání půdy.

hyperloop

*Zdroj: The Verge

Dnes nejčtenější

.