Zavřít reklamu

ControllerSpolu s novým rokom môžu hráči očakávať nové hry. Tie však nevyjdú všetky naraz, drvivá väčšina z nich ale vyjde v období, kedy je to pre školy najmenej vhodné, teda na jar, niektoré začiatkom leta a potom na jeseň, kedy sa mnohí hráči vracajú do škôl. Alebo aj nie, záleží od priorít. Faktom ale naďalej ostáva, že nás v tomto roku čaká naozaj veľké množstvo titulov, z čoho na niektoré sme čakali už pekných pár rokov. Asi hneď na úvod musím spomenúť Half-Life 3, ktorý síce zatiaľ nebol oficiálne odhalený, ale Valve počas koncoročného výpredaja na Steame spustil zaujímavú ARG hru, v ktorej veľmi veľa vecí odkazuje na λ. Pre zaujímavosť, naposledy, keď Valve spustil takúto hru, predstavil Portal. Znamená to, že sa po rokoch dočkáme aj oznámenia HL3? Uvidíme. Zatiaľ sa však zamerajme na tituly, ktoré už boli oznámené.

Tom Clancy’s The Division (PC, PS4, Xbox One) – 8.3.2016

Dlho očakávaná hra z pera Toma Clancyho (†66) zamieri po štyroch rokoch vývoja na konzoly a na PC už túto jar. V The Division ste agentom rovnomennej, prísne tajnej vládnej jednotky, ktorá je nezávislá na velení a tentoraz bude mať za úlohu vyšetrovanie pandémie v New Yorku, ktorý spôsobil umelo vytvorený vírus, ktorý sa dostal do sveta a postaral sa o to, že infraštruktúra mesta ostala úplne zničená. Okrem toho je cieľom nájsť pôvodcov tejto hrozby. Na to, ako sa vám bude dariť, má vplyv aj čas a počasie, ktorý má vplyv nielen na chovanie nepriateľov, ale tiež sťažuje viditeľnosť a ďalšie aspekty hry.

Far Cry: Primal (PC, PS4, Xbox One) – 23.2.2016

Ako blesk z jasného neba Ubisoft koncom minulého roka predstavil piaty diel Far Cry: Primal. Narozdiel od predošlých dielov, tento predstavuje takmer úplne inú hru, ktorá má s predošlými štyrmi dielmi spoločné asi len to, že vás chce všetko zabiť. Hra sa ale odohráva v praveku a zhodou náhod práve v oblasti dnešného Slovenska, čo mohlo tunajších hráčov celkom príjemne potešiť. Ale nehľadajte veľa spojitosti s dnešným Slovenskom. Postavy v hre využívajú svoj vlastný praveký jazyk Wenja, ktorý je čiastočne inšpirovaný lokálnymi jazykmi, ale inak je postavený skôr na prvkoch indoeurópskej jazykovej rodiny. Budete mať však k dispozícii anglické titulky, takže budete rozumieť, čo to ten pračlovek Takker vlastne hovorí. Koncept je to veľmi zaujímavý a hlavne prináša veľmi veľa inovácie do herného sveta, už len z princípu, že sa hra odohráva tak dávno. Majitelia zberateľskej edície potom dostanú 68-stranový slovník ako bonus.

DOOM (PC, PS4, Xbox One) – 30.6.2016

Čo k tomu dodať? Na štvrtý DOOM sa čakalo od roku Pána a keď sa objavili informácie, že Bethesda predstaví nový DOOM, všetci ostali potešení. Ale zároveň prekvapení tým, že sa nejedná o 4-ku ale o reštart série, ktorý bude zrejme ešte krvavejší a rýchlejší než kedy predtým. Tieto kľúčové vlastnosti ostávajú dôležitou súčasťou hry a sú navyše doplnené o podporu 60fps, vďaka čomu má táto krvavá strielačka naozaj niečo do seba. Cieľ je vlastne veľmi jednoduchý. Misia na Marse nedopadla podľa plánov a vy prichádzate, aby ste spravili poriadok starou známou cestou = veľa kečupu na obrazovke. Plus multiplayer. Plus editor máp.

Mafia III (PC, PS4, Xbox One) – 26.4.2016

Na tretiu Mafiu sme čakali veľmi dlho a narozdiel od zvyšku sveta ostalo veľa čechov sklamaných. Mafia III je totiž prvou hrou v sérii, ktorá nebude mať ten slávny český dabing s množstvom legendárnych hlášok, ktoré sa zapísali hráčom navždy do pamäte. Ale inak vyzerá Mafia 3 zaujímavo. Píše sa rok 1968 a vy budete hrať za Licolna Claya, afroameričana, ktorý to vo svojom živote nemá ľahké. Ako dieťa vyrastal v detskom domove, potom bojoval vo Vietname a v neposlednom rade, pretože je černoch, musí sa vysporiadať s rasizmom. Licoln chce začať nový život v New Orleans, ale nedarí sa mu to a fakt, že sa stretne s lídrami rôznych gangov, tomu veľmi nepomáha. V hre sa tiež objaví Vito Scaletta, hlavná postava minulého dielu, teraz už ale ako mafiánsky boss.

DiRT Rally (už na PC, neskôr PS4 a Xbox One)

Je treba uznať, že tých rally hier v posledných rokoch tak veľa, za čo do istej miery môže aj nepríjemná skutočnosť, že Colin McRae zomrel pri havárii vrtulníku spolu so synom a Codemasters, jeho partneri, tak nemohli celkom dobre pokračovať vo svojej sérii. Maskotom DiRT sa neskôr stal Ken Block, ale len na chvíľu, potom prešiel k Need for Speed. Codemasters sa však vrátili s novým, sľubným pokračovaním svojej rally hry a pomenovali ju DiRT Rally. Hra už vyšla ako early access pre PC a v priebehu tohto roka zamieri aj na PS4 a Xbox One.

Gears of War 4 (Xbox One) – September/září 2016

Jedna z dôležitých exkluzivít pre Xbox One sa volá Gears of War 4 a fanúšikovia tejto zvláštnej FPS série, sa dočkajú štvrtého dielu, ktorý prichádza s vylepšenou grafikou a novými možnosťami, no predovšetkým predstavuje ďalšie pokračovanie príbehu, ktorého hlavnou postavou je Marcus Fenix. Okrem toho majú hráči zahrať si všetky predošlé diely vďaka spätnej kompatibilite aj na Xboxe One. Prípadne si môžu zopakovať prvý diel vo vynovenej podobe, Ultimate Edition.

https://www.youtube.com/watch?v=1-qwBBLPBJI

Quantum Break (Xbox One) – 5.4.2016

Ďalšia exkluzivita pre Xbox One, na ktorú sa čakalo neuveriteľne dlho. Ale na dobré sa čakať oplatí a hráči už vedia, že štúdio Remedy vie spraviť svoje hry naozaj veľmi dobre, veď xboxeri sa dodnes snažia vypátrať informácie o tom, či vyjde Alan Wake 2 alebo nie. Quantum Break je akčná strielačka, ktorej hlavným hrdinom je Jack Royce. Po nevydarenom experimente mu ostane navždy „jazva“ v podobe schopnosti ovládať čas, čo zahŕňa jeho pozastavenie alebo napríklad odrazenie nábojov iným smerom. Zahrávať sa s časom má však aj svoje riziká a čím viac s ním experimentuje, tým viac existuje riziko, že bude nestabilný, čo môže mať veľmi zlé následky. Okrem toho je hra spojená so seriálom, ktorý sa prispôsobuje vašim rozhodnutiam v hre a podľa nich sa vyvíja jeho dej. Aj samotný seriál je interaktívny a pretože ho sledujete z pohľadu Paula Serena, úhlavného nepriateľa, môžete ovplyvniť, ako sa vyvinie príbeh v nasledujúcej kapitole hry. Jeho schopnosťou je totiž vidieť budúcnosť a rozhodovať o nej teraz.

Uncharted 4: A Thief’s End (PS4) – 27.4.2016

Ale aby sme nerozprávali len o exkluzivitách pre Xbox One, je tu jedna veľmi zaujímavá hra pre PS4 a to štvrtý Uncharted. Vlastne piaty, ak rátame diel pre Vitu. No a zároveň, ako už jeho titul napovedá, je to posledný diel tejto skvelej série, ktorý zavŕši príbeh Nathana Drakea. Štvrtý diel sa odohráva tri roky po treťom dieli. Nate sa medzitým usadil a žije so svojou ženou Elenou Fisher a zdalo sa, že všetko je v poriadku. To sa ale zničoho nič objavil Nathanov brat Sam, o ktorom si myslel, že je mŕtvy. Sam ho prišiel požiadať o pomoc pri riešení konšpirácie o dávnej pirátskej kolónii Libertatia, v ktorej sa údajne nachádza dlho stratený poklad. Nathan Drake sa tak vydáva na svoje posledné dobrodružstvo.

Hitman (PC, PS4, Xbox One) – 11.3.2016

Behom tohto roka Square Enix vydá ďalšieho Hitmana, ktorý bude zároveň prvým dielom na novú generáciu konzol. Agent 47 opäť cestuje po svete a plní nájomné vraždy, ktoré dokáže vykonať rôznymi spôsobmi. Záleží len na hráčovi, akú cestu si vyberie pre splnenie svojho cieľa. Najnovší diel sa od predošlých líši tým, že bude vychádzať po epizódach, no keď si hru kúpite, tieto epizódy sú už súčasťou jej ceny a vy tak nemusíte platiť za nič ďalšie. Podobným smerom sa vydá aj plánovaný remake Final Fantasy VII, ktorý je podľa tvorcov príliš veľký na to, aby to bola jedna hra. Hitman v základe ponúkne 6 misií v Paríži, Sapienzi a Marrakeshi, pričom ďalšie misie vyjdú neskôr formou updatu.

Homefront: The Revolution (PC, PS4, Xbox One) – 17.5.2016

V čom je Homefront tak výnimočný? V tom, že je to jediná hra, v ktorej má veľmi významné postavenie Severná Kórea. Najnovší diel sa odohráva v roku 2025 a Severná Kórea pokračuje svoj boj proti USA. Spojené štáty však vojnu proti kórejcom prehrali, najmä preto, že Kórea mala vyspelejšie technológie, než Amíci. Obyvateľstvo USA tak žije v krutých podmienkach, čo sa ale hrdinovi hry, Ethanovi Bradymu, prestane páčiť a tak tento muž z Philadelphie jednoducho rozpúta ďalšiu vojnu: revolúciu.

Mass Effect: Andromeda (PC, PS4, Xbox One) – ?.?.2016

Príbeh Shepparda z predošlej trilógie sa skončil a nastal čas posunúť sa ďalej do budúcnosti. Výsledkom je Mass Effect: Andromeda, ktorý sa odohráva dávno po udalostiach tretieho dielu v susednej galaxii Andromeda, teda v úplne novom svete, ktorý bude ľudstvo skúmať. O hre dnes toho veľa známeho nie je, ale už sa vie, že vyjde v tomto roku.

Mirror’s Edge: Catalyst (PC, PS4, Xbox One) – 24.5.2016

Namiesto druhého dielu sme sa dočkali kompletného reštartu(?) Mirror’s Edge. Hra, ktorá bola pôvodne vnímaná skôr ako hrateľné tech demo enginu Frostbite, si získala srdcia mnohých herných fanúšikov, ktorí niekoľko rokov intenzívne čakali a hltali každú informáciu, ktorá sa objaví o druhom dieli. Informácie a oficiálne oznámenie hry prebehlo len minulý rok, kedy sme sa o hre dozvedeli, že to bude alternatívny pohľad na prvú hru vo vylepšenej grafike a získame vďaka nemu odpoveď na to, ako sa Faith stala parkouristkou. Vlastne je to teda prequel k pôvodnej hre?

South Park: The Fractured But Whole (PC, PS4, Xbox One) – ?.?.2016

A na záver je tu South Park. Na ten sa tešia predovšetkým fanúšikovia seriálu, v ktorom padajú sprosté slová takže by sa naň nemal nikto pozerať a my patríme medzi nich. Teda aspoň ja. Jedná sa o pokračovanie predošlej hry a opäť tak pôjde o bláznivú RPG, ktorá má ikonickú kreslenú grafiku a dej, ktorý napísali samotní tvorcovia seriálu, Trey Parker a Matt Stone, takže o kvalite netreba pochybovať. Tentoraz si vzali na mušku rôznych superhrdinov a po príbehu, ktorý bol plný kúziel, budú hráči bojovať proti zločincom. Vtipné bude, ak bude mať Európska únia zase problémy s kresleným násilím. To pri minulej hre vyriešili tvorcovia jednoducho, namiesto nevhodnej scény sa vám na obrazovke zjavila vlajka EÚ a detailný textový opis toho, čo sa dialo.

Division

Dnes nejčtenější

.