Zavřít reklamu

GeoHotGeorge Hotz, známy skôr pod svojou prezývkou geohot, je vo svete hackerov pokladaný za legendu 21. storočia. Už ako 17-ročný totiž hackol iPhone a stal sa úplne prvým človekom na svete, ktorému sa to podarilo a demonštroval to, z čoho neskôr vznikol jailbreak. Neskôr však na svoju činnosť doplatil a to tak, že ho zatkla FBI po tom, ako sa mu podarilo vytvoriť jailbreak pre PS3 a ukázal tak, že systém tretieho PlayStationu mal svoje muchy. Narozdiel od iných spoločností, ktoré zvyknú hackerom ďakovať za spoluprácu, však Sony nahlásilo hackera FBI a tá ho následne zatkla a vypočúvala. Dnes je ale hacker na slobode a opäť získal pozornosť hackerskej komunity tým, že podomácky zostrojil vlastné autonómne vozidlo.

Hotz tak dokázal svojpomocne zostrojiť niečo, čo sa Google pokúša spraviť roky a na čom mal podľa všetkého začať pracovať Apple s viac ako 1000-členným tímom. Hacker pritom použil len cenovo dostupnú elektroniku, ktorú spolu s Lidarom a počítačom dokázal pretvoriť svoju Acuru ILX na autonómne vozidlo. Na streche vozidla sa nachádzajú kamery sledujúce situáciu pred a za autom a sú napojené na počítač vo vnútri. Do vnútra auta si Hotz už len namontoval 21.5″ obrazovku a vymenil prevodovku za joystick. „Moderné autá sú počítače. Ak vás to zaujíma, viem niečo o autách, ale nesústredím sa na ne. Som počítačový chlapík. Autá sú počítače.“

Hotz investoval do vývoja celkovo 50 000 dolárov. Najdrahšou položkou bolo auto, to stálo 30 000. Zvyšok peňazí potom išiel do kúpy hardvéru ako takého a do vývoja. Najzaujímavejšie je však, ako prebiehal vývoj softvéru. Hotz totiž dokázal naučiť počítač, aby šoféroval tak ako ľudia. Narozdiel od ostatných firiem, ktoré stavajú systém autonómneho riadenia na základe bezpečnostných predpisov a rôznych algoritmov, Hotz vytvoril vlastnú umelú inteligenciu s neurálnou sieťou, ktorá ukázala počítaču viac ako 10 hodín videozáznamov zo šoférovania a vraví mu, aby šoféroval tak, ako to „videl“ na videu. Hacker napokon plánuje predávať svoj autonómny systém riadenia za 1 000 dolárov pod hlavičkou firmy Comma.ia, ktorú práve založil. Zároveň prezradil, že odhalil nové skutočnosti potrebné pre revolúciu vo svete umelej inteligencie.

GeoHot Acura ILX

*Zdroj: Bloomberg

Dnes nejčtenější

.