Zavřít reklamu

THUNDERBOLTApple na jar predstavil nový 12″ MacBook a ten okamžite schytal kritiku za to, že má len jeden úplne nový port, ktorý v tom čase nevyužívalo prakticky nič iné. To bol zároveň dôvod, prečo musel Apple začať predávať dodatočnú redukciu, ktorá umožní majiteľom ultratenkého MacBooku pripojiť k nemu tradičné USB, HDMI a ďalšie USB-C, napríklad na nabitie.

Ale aj keď sa Apple stal terčom kritiky za USB-C, rovnakým smerom sa teraz vydal aj Intel, ktorý predstavil nový Thunderbolt 3, ktorý využíva upravenú verziu nového USB portu. Thunderbolt je však rýchlejší a vyžaduje inú elektroniku a práve preto s ním nie je 12″ MacBook kompatibilný. Na trh sa však práve dostali prvé zariadenia, ktoré ho podporujú. Jedná sa však o notebooky Dell XPS a nie o MacBooky. Tam by sa mohla technológia dostať budúci rok, dokonca môžu byť súčasťou nových 13″ a 15″ MacBookov Air, ktoré má Apple predstaviť budúci rok.

Samotný port má veľmi pokročilé vlastnosti a aj keď má menšie rozmery, pokračuje v stopách starších Thunderboltov. Jediný port totiž poslúži na prenos informácií cez technológie USB SuperSpeed, ako aj najnovšie verzie štandardov DisplayPort a PCI Express. Napokon, technológia umožňuje prenášať energiu, čo je jej ďalšie veľké plus. V prípade, že sa užívateľ rozhodne využiť Thunderbolt 3 na prácu s monitormi, potom dokáže jediný port zabezpečiť chod až dvoch 4K monitorov využívajúcich DisplayPort technológiu. Okrem toho sa port vyznačuje prenosovou rýchlosťou až 40Gbps.

Tento konektor sa pravdepodobne už budúci rok objaví v Macu Pro, na ktorom má Apple pracovať už teraz a rovnako tak sa objaví zrejme aj v budúcich modeloch MacBook Air a MacBook Pro. Netreba sa ale obávať, že by Apple zo svojich počítačov odstránil ostatné konektory. Existuje ale šanca, že Apple skutočne predstaví tenší MacBook Air, z ktorého vysadí USB port. (No snáď nechá aspoň ten MagSafe, keďže nabíjaniu cez USB nedôverujem kvôli riziku zlomenia) Dnes je však port dostupný v počítačoch Dell XPS, kde nájdete hneď dva porty.

Thunderbolt 3

*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.