Zavřít reklamu

Wi-FI icon
Tým odborníků a profesorů z Kalifornské univerzity v Santa Barbaře studovali bezdrátovou technologii Wi-Fi a objevili nevídané využití. Wi-Fi dokáže zjistit kolik lidí je v určené oblasti a to bez nutnosti, aby byla osoba jakkoliv připojena k síti. Tuhle technologii již předtím potvrdila profesorka Yasamin Mostofi. Právě ona se díky Wi-Fi snažila získat informace o interiéru staveb, tedy něco ve stylu map, ale uvnitř budov. Tým amerických odborníků používá Wi-Fi ale i k jiným účelům.

Právě zmiňovaní profesoři se snaží přijít na to, jak pomocí Wi-Fi zjistit kolik se v místnosti nachází osob, objektů a kolik z nich se pohybuje a kolik z nich stojí. Aby vyzkoušeli svoje výpočty v praxi, umístili do místnosti dvě Wi-Fi karty a každou na jiný konec místnosti. To pro to, aby karty zaznamenávali osoby, které se pohybují mezi kartami. Když lidské tělo překřižuje signál vysílaný kartou, tak se to automaticky zaznamená jako jeden pohybující se objekt.

Tyto pokusy prováděli odborníci i ve venkovních prostorách a výsledek byl velmi podobně podrobný. Tuhle vědeckou metodu pojmenovali „multi-path fading“. Tahle skrytá schopnost Wi-Fi signálu může být použita pro mnohá zařízení do budoucna. Například obchody mohou díky této technologii zjišťovat kolik zákazníků navštěvuje jejich prodejny a především kde a jak se pohybují.

multipass fading

Zdroj: AnonHQ

Dnes nejčtenější

.