Zavřít reklamu

TEDMnoho lidí u nás v České republice o projektu TED vůbec neví, což je velká škoda. Jde o sérii konferencí, na kterých přednáší významní, slavní, inteligentní a zajímaví lidé, kteří přes své příběhy a přednášky dokáží v lidech probudit zapomenutou motivaci a nové vášně. Osobně o TED, což je zkratka pro Technology, Education, Design, vím už nějakou tu dobu a tak můžu říct, že jde o neuvěřitelně kvalitní zdroj cenných informací a zkušeností jiných, které mají potenciál obohatit.

Všechny konference a přednášky jsou zaznamenány na video, které v konečném výsledku je velmi povedené a hlavně dostupné – videa můžete shlédnout na YouTube, na TED.com nebo v oficiální aplikaci, která je zdarma ke stažení v App Store. V tomto případě jde navíc o opravdu parádní záležitost, aplikace je intuitivní, bez problémů, obsahuje tunu funkcí, nikde nejsou žádné reklamy či háčky. Stažení tedy určitě doporučuju. Videa tak máte na dosah prakticky neustále, jde o skvělou náplň času. Je přece o dost lepší pustit si úžasnou přednášku, než hrát nějakou pitomou hru či prázdně zírat na příspevky kamarádů na Facebooku. Vše je v angličtině, pokud ale chcete, můžete zobrazit titulky.

Když jsem se tedy dozvěděl, že se na University of Washington, kde studuji, bude jedna taková konference konat, zajásal jsem. Bez váhání jsem si pořídil lístek. Ještě musím poznamenat, že nejde o tu největší TED událost. Je totiž rozdíl mezi vlajkovou TED konferencí a TEDx událostí. Ta hlavní konference se každoročně odehrává v Severní Americe v těch největších městech, většinou jde o Vancouver v Kanadě. Zde vystupují ty největší celebrity a nejznámější jména, je tak opravdu těžké se sem dostat, lístky stojí tisíce dolarů. TEDx událost je naopak nezávisle organizovaná konference, která si pouze půjčuje jméno TED a sama si určuje kdo bude přednášet, kdo bude moderovat a tak dále.

IMG_0589

Motiv této sešlosti byl „Illuminate,” což je široký pojem pro osvícení, nový začátek, zkrátka nějakou důležitou změnu. Podle toho organizátoři vybírali všechny řečníky. Dostalo se tak na spoustu témat, od rasismu, policejní brutality či chyb zákonů, až po využití telefonů v praktickém a dosud neprozkoumaném odvětví. To nás bude zajímat nejvíc. Tyto přednášky mě ohromily, a tak se o ně chci podělit, jelikož i vy budete koukat, co naše telefony dokáží.

První řečník, který o telefonech mluvil, se jmenoval Mayank Goel. Ten se zaměřuje na využití senzorů, které jsou v každém smartphonu, aby vylepšil zdravotním výzkum. Naše telefony jsou výkonné jako ne o moc starší počítače, existuje i celá řada příslušenství například pro měření tlaku či srdečního tepu. Tyto produkty jsou ale velice drahé. Goel tak využívá mobilní senzory, hlavně gyroskop, mikrofon a proximity senzor. Pomocí těchto technologií tak může měřít například objem plic. Celé to funguje tak, že se uživatel hluboce nadeche a poté co nejvíce vydechne. Mikrofon pomocí aplikace změří celý proces a nakonec vše vyhodnotí. Budete se divit, jde o spolehlivou metodu, která dokáže konkurovat nejvýkonnějším počítačům, které ale stojí tisíce dolarů. Goel pro jistotu ukázal grafy z telefonu a z drahých zařízeních, které byly skoro stejné. Nejlepší je ale to, že mikrofon má každý telefon. Goel tak spolu se svými spolupracovníky příšel na to, jak tento postup zprovoznit i u hloupých a starších telefonů, což automaticky rozšiřuje potencionální základnu do všech koutů světa. Uživatel tak může zavolat na číslo, absolovuje celý proces, vše se poté vyhodnotí. Získané informace se nakonec zašlou zpět pomocí SMS. Docela efektní projekt, ne?

Další řečník se jmenoval Topher White, jehož přednášku můžete zkouknout níže. Ten mě opravdu dostal. White se zaměřuje na deforestaci Amazonských lesů. Většina kácení lesů se totiž odehrává ilegálně, bez jakéhokoli svolení a licence. White tak přišel na způsob, jak využít telefony k vyřešení nebo alespoň zlepšení zmíněného problému. Vynalezl speciální solární panel, do kterého vložil telefon. Ten se pověsí na strom, vysoko mezi koruny stromů. Telefon neustále poslouchá okolí. Když zaznamená vysokou frekvenci zvuku motorové pily, zašle strážníkům lesa SMS zprávu a GPS lokaci místa. Strážník tak ví, kde se ilegální kácení odehrává. Vše to funguje naprosto bezchybně v souladu s ekologickými regulacemi. Nemusím vám snad popisovat, jak moc jsem koukal, čeho jsou lidé a smartphony schopny.

Celou konferenci jsem si moc užil, naučil jsem se toho spoustu nového. Pokud tak vy budete mít možnost na nějakou TED událost zavítat, určitě neváhejte!

Dnes nejčtenější

.