Zavřít reklamu

Siri iconVeľké technologické spoločnosti ako je Apple či Microsoft boli schopné poskytnúť miliónom ľudí osobných digitálnych asistentov na mobilných zariadeniach, vďaka ktorým môžu ľudia robiť rôzne veci, ako je napríklad poznamenávanie si dôležitých udalostí, vytáčanie hovoru, písanie správ či vahľadávanie na internet. Teraz však pre Apple a Microsotf vznikla silné konkurencia, ktorá vsádza na Open-Source softvér s názvom Sirius. Tento softvér budú môcť využívať vývojári priamo vo svojich aplikáciách. Ako správne predpokladáte názov nevznikol len tak. Je to priama narážka na asistentku od Apple – Siri.

Vedci z University of Michigan v týchto dňoch prezentovali Sirius na Medzinárodnej konferencii o Architektonickej podpore programovacích jazykov a Operačných systémov v Turecku. „Sirius implementuje základnú funkčnosť IPA (inteligentný osobný asistent), ako je rozpoznávanie reči, Image Matching, spracovanie prirodzeného jazyka či otázky a odpovede vygenerované zo systému,“ opísali vedci svoj najnovší objav v dokumente zachytávajúcom priebeh ich práce. Sirius akceptuje otázky a príkazy z mobilného zariadenia, spracováva informácie na serveroch a poskytuje zvukové reakcie na mobilnom zariadení. Na svete sa už objavilo niekoľko pokusov o vytvorenie digitálnej asistentky, ktorá by dokázala konkurovať týmto dvom americkým gigantom, no ani jeden projekt neslávil celkový úspech. Možno, že po príchode Siriusu sa táto situáci radikálne zmení a Apple s Microsoftem budú musieť s vývojom Siri a Cortany napredovať omnoho väčšou rýchlosťou.

Vedci sa snažili zostaviť systém, ktorý by bol schopný učenia. To sa im aj podarilo nakoľko systém Sirius obsahuje najmodernejší typ umelej inteligencie, ktorý dokáže pracovať s obrovským objemom dát a tie spracovávať do akého si školenia svojej databázy. Okrem dokumentácie bol tento osobný digitálny asistent vyvýjaný na tých najlepších komponentoch súčasnoti čo mu zaručuje plynulý chod a spracovávanie komplexnej záťaže novými dátami.

*Zdroj: businessinsider.com

Dnes nejčtenější

.