Zavřít reklamu

Apple WatchIste si pamätáte na to, ako deň pred predstavením Apple Watch došlo k úniku fotografií, ktoré nám potvrdili tvar hodiniek. Pravda, vtedy sa nikomu nechcelo veriť, že by šlo o reálny únik, bol jediný, ktorý mal potvrdzovať existenciu hodiniek a to hneď v dvoch veľkostiach. Ale ako sa ukázalo, únik bol skutočný a Apple skutočne v nasledujúci deň predstavil dva rôzne veľké obdĺžniky s kruhovým objektom na spodnej časti. Prečo sa však podarilo zverejniť jediný únik a aj ten bol pravdivý?

V skutočnosti sa na tom podieľa zlé zabezpečenie internej databázy spoločnosti Quanta Computer. Tá vyrába hliníkové šasi pre mnohé produkty spoločnosti Apple, vrátane Apple Watch, iPadov a dokonca by mala vyrábať šasi pre 12″ MacBook Air s Retina displejom. K databáze sa dalo pripojiť s pomocou prihlasovacích mien a hesiel, ktoré boli zverejnené v PowerPointovej prezentácii priamo na webe a teda sa k ním mohol dopracovať prakticky každý, kto pozná Google. Súčasne s internou prezentáciou, ktorá popisovala Apple Watch, tak môžete cez internet nájsť množstvo ďalších prezentácií, ktoré odhaľujú interné dokumenty o produktoch, pre ktoré Quanta vyrába šasi, a nie sú to len produkty Applu.

Týmto spôsobom sa môžete dopracovať napríklad k databázi hesiel Quanta Computer, ktorá mimo iného zahŕňa prihlasovacie heslá pre Foxconn, výrobcu Apple produktov. Spôsob prihlasovania navyše nájdete v ďalšej databázi, tá ukazuje zákazníkom Quanty, ako sa prihlásiť do systému. Aby ste sa do nej prihlásili, stačí defaultné číslo účtu v zostave „Kód dodávateľa + 3 čísla“ a defaultné heslo „agile“. A samozrejme, treba uviesť príklad, ten znie: „FOX111“. Vďaka týmto údajom navyše zistíte, že Google ešte stále indexuje spomínané adresy, aj keď ukážková prezentácia bola odstránená. A keď už skúsite použiť prihlasovacie údaje v internej databáze, ktorú by Google nemal nájsť, prihlasovacie údaje nefungujú, čo znamená, že Quanta už spomínané údaje zmenila. Stále je však treba brať do úvahy aj to, že to nie je len chyba Quanty, ale chyba bola aj na strane zákazníkov, ktorí si nezmenili svoje heslo, aj keď to prezentácia odporúčala. Na druhú stranu, asi by ste nečakali, že internú databázu vášho dodávateľa vyhľadáte cez Google.

Quanta
iWatch CAD render leak (5)
*Zdroj: Cult of Mac

Dnes nejčtenější

.