Zavřít reklamu

MobileLite Wireless G2Zaujímala ma možnosť ľahko si spraviť wifi sieť na miestach kde je len ethernet, prípadne si prenášať databázu filmov a seriálov alebo dobiť moje zariadenia. Preto som sa pre vás rozhodol otestovať nové zariadenie od firmy Kingston, MobileLite Wireless G2. Ide o zaujímavé zariadenie, ktoré spája všetky hore vymenované funkcie, a to všetko v jednej krabičke. Obsahuje jeden USB host port, čítačku kariet SD/SDHC/SDXC (v balení sa nachádza aj redukcia z microSD), Ethernet port a micro-USB port pre nabíjanie 4640mAh integrovanej batérie.

Batéria
Výrobca udáva výdž až 13 hodín, čo bude myslené pri použití USB klúča alebo SD karty. Reálne som sa s externým 2.5″ diskom dostal na výdrž cca 8 hodín, čo je podľa môjho názoru absolútne dostačujúce. Kedže MobileLite funguje aj ako powerbanka tak som testoval aj nabíjanie na mojom iPad Air 2 kde som bol schopný pri plne nabitej batérii dobiť iPad o zhruba 40%. Táto kapacita batérie by mala postačovat na 2 až 2,5 nabitia iPhone 5S a 1,5 až 2 nabitia iPhone 6. Aj keď je kapacita 4640mAh a bateria v iPhone 6 ma 1810mAh treba rátať aj s účinnosťou nabíjania a faktom, že powerbanka váš iPhone nie len nabíja ale počas nabíjania aj napája čím dochádza ku stratám z celkovej kapacity a preto nefunguje jednoduchý vzorec kapacita externej batérie/kapacita internej batérie = počet nabití.

Kingston MobileLite Wireless G2

Sieť/Internet
Čo veľmi oceňujem je prítomnosť ethernet  portu a ako bonus možnosť zdielať mobilný internet cez USB modem. Predstavte si situáciu keď prídete na hotel alebo na návštevu a nájdete len LAN prípojku. Ale vy potrebujete pracovať s viacerými zariadeniami a to ešte so zariadeniami, ktoré nemajú LAN. Jednoducho pripojíte LAN do ethernet portu, zapnete zariadenie, pripojíte váš telefón na wifi sieť vytvorenú zariadením a je to. Nastavenia siete viete konfigurovať cez aplikáciu MobileLite, ktorá je kompatibilná ako s iOS tak aj platformou Android. Bonus alebo takzvaná čerešnička na torte je možnosť využiť vstavaný USB host port na pripojenie USB 3G modemu a takto zdielať pripojenie medzi viacerými zariadeniami. Zoznam podporovaných modelov je:

– HUAWEI E220
– HUAWEI E303D
– D-Link DWM156
– D-Link DWM157
– Alcatel-X230D(O2)
– HUAWEI E169
– MU Q101
– DATANG M5731
– MobilePeak Titan
– OPTION ICON225

Multimédia
Dovolím si o sebe tvrdiť, že som taký filmový a seriálový nadšenec, a fanúšik a preto ma zaujala možnosť využiť zariadenie na výletem, kde si nechcem brať moj Macbook, ale na druhú stranu by som si rád niečo pozrel. Náš gadget podporuje disky do veľkosti 2TB a súborový systém FAT/FAT32/NTFS a pre nás MAC-pozitývnych uživateľov obľubený formát exFAT. Naformátoval som môj 2TB 2.5″ disk na exFAT a nakopíroval asi 100 GB filmov a seriálov. Čo ma milo prekvapilo, nakoľko zariadenie obsahuje WiFi v N verzii, nemal som problém z disku prehrať plynule 17GB video! Máte možnosť použiť oficiálnu aplikáciu MobileLite, ktorá má ale určité nedostatky ohľadne titulkov. Na cestách veľmi oceníte, keď nechcete brať svoj mac so sebou, možno kopírovania on-the-fly, čo v praxi znamená, že fotky z karty nemusíte kopírovať do iPadu/iPhonu ale pokiaľ pripojíte kartu aj usb disk, tak cez aplikáciu viete prenášať súbory medzi uložiskami bez nutnosti zapĺňania iPadu/iPhonu.

Kingston MobileLite Wireless G2

Záver
Tento malý a šikovný gadget splnil všetky moje očakávania. Viete si s ním zriadiť bezproblémové internetové pripojenie a takisto aj spríjemniť večet na chate alebo výlete bez nutnosti prenášania vášho macbooku alebo trpenia nízkej kvality prehrávaného videa. Batéria svojou výdržou príjemne prekvapila, aj keď si myslim, že je skôr pre prípad pohotovosti a primárne na napájanie samotného zariadenia. Veľmi milo som bol prekvapený rýchlosťou siete a možnosť pozerať vysoko kvalitné filmy. A nakoniec aby som vás trošku navnadil, vo februári si pre vás chystám zoznam iOS aplikácií na prehrávanie videa či už zo siete alebo len bez nutnosti konvertovania videa do MP4, ktoré sa vám určite budú hodiť a pri využívaný tohoto gadgetu. Cena zariadenia Kingston MobileLite Wireless G2 je 46,60 Eur s DPH.

kingston-mobilelite-wireless-g2-image4-big_ies1765426

Dnes nejčtenější

.