Zavřít reklamu

OS X Yosemite Terminal
OS X obsahuje několik užitečných funkcí, jednoduché pořizování screenshotů pomocí klávesových zkratek je například jedna z nich. Ale defaultně OS X pořizuje tyto zkratky ve formátu PNG (Portal Network Graphics). Tento formát je mnohdy dostačující, ale nemusí být zrovna tím formátem, který momentálně ke zveřejňování nebo sdílení potřebujete. Naštěstí však existuje jednoduché řešení, jak formát pořízených snímků změnit na jiný, se kterým se vám bude lépe pracovat. V tomto článku si tedy ukážeme jak na to.

Jako v minulém článku, kde jsme se zaměřili na změnu výchozího místa pro ukládání screenshotů, tak i dnes použijeme Terminál. Změna formátu se například hodí pro nahrávání snímků do iCloud Pohoto Library, tedy do knihovny, která synchronizuje veškeré fotky mezi vašimi zařízeními. Zmíněná knihovna totiž podporuje nahrávání obrázků pouze ve formátu JPEG (Joint Photographic Experts Group), tudíž snímky obrazovky z OS X do ni nenahrajete. Pomocí následujícího návodu si však můžete formát změnit, aby se veškeré pořízené screenshoty vytvářely právě do JPEG formátu.

Jak již bylo zmíněno výše, pro změnu použijeme tedy Terminál. Ten otevřeme například tak, že stiskneme klávesovou zkratku Cmd (⌘) + mezerník pro vyvolání Spotlightu a napíšeme Terminál, který otevřeme enterem. Do terminálu buďto zkopírujeme nebo přepíšeme následující příkaz:

  • defaults write com.apple.screencapture type jpeg

Tím jsme tedy systému řekli, že od této doby má veškeré screenshoty, které pomocí zkratek v OS X pořídíme, ukládat ve formátu JPEG. Aby se změny projevily, musíme se buďto odhlásit a opět přihlásit nebo vložíme následující příkaz a potvrdíme ho enterem:

  • killall SystemUIServer

Bash

A to je vše. JPEG Samozřejmě není jediný formát, do kterého může Mac OS X vytvořené snímky ukládat. Na výběr je ještě z formátů, jako je TIFF, GIF, BMP a PDF. Pokud chcete do některého z vyjmenovaných screenshoty ukládat, stačí vložit jeden z následujících řádků, podle toho, jaký formát jste si vybrali:

  • defaults write com.apple.screencapture type tiff
  • defaults write com.apple.screencapture type gif
  • defaults write com.apple.screencapture type bmp
  • defaults write com.apple.screencapture type pdf

Po potvrzení enterem opět vložte následující příkaz, aby se projevily změny:

killall SystemUIServer

Jak vrátit výchozí formát PNG
Cesta zpět na původní formát je samozřejmě velice jednoduchá a mnohým z vás byla okamžitě jasná. Radši ji však uvedu, jelikož každý se nemusí s Terminálem spřátelit a nemá tušení, jak by vrátil vše tak, jak to zpočátku bylo. Stačí tedy do Terminálu vložit následující příkaz potvrdit ho enterem a poté opět vložit příkaz pod ním a ten také potvrdit enterem:

  • defaults write com.apple.screencapture type png
killall SystemUIServer

Dnes nejčtenější

.