Zavřít reklamu

Apple EuroVše začalo během vyšetřování společnosti Apple, když se daňovým úřadům v Evropské Unii zdálo zvláštní, že Apple na území Evropy v podstatě neplatí žádné daně. Skončilo to o rok později mezinárodním skandálem, do kterého je zapojeno 340 nadnárodních společností v čele s Applem, Amazonem, Pepsi, Axa, Ikeou a mnoha dalších. Mezinárodní družení investigativních novinářů ICIJ se sídlem ve Washingtonu totiž odhalilo dokumenty, které poukazují na dohody těchto společností s Lucemburskem.

Lucemburské dohody s nadnárodními společnostmi se uzavíraly v letech 2002 až 2010 a představují pro Evropskou Unii a jednotlivé státy EU ztráty v objemu miliard Euro.ICIJ se podařilo získat 28 000 stran dokumentů, které potvrzují, že Lucembursko a nadnárodní korporace udělaly dohody, které jim umožnily využívat volné daňové zákony k transferům zisků z Evropy do Lucemburska. Zisky těchto společností jsou v Lucembursko daněny jen minimálně nebo vůbec.

Na informace ICIJ dnes poukázaly takové deníky jako je francouzský Le Monde, britský The Guardian nebo například Süddeutsche Zeitung z Německa. Společnosti jako je Verizon, AIG, Heinz a stovky dalších otevírají v Lucembursku pobočky, holdingové společnosti, dceřiné společnosti nebo centrály pro Evropu. Lucembursko uchovává daňové smlouvy v tajnosti a to i přesto, že si je vědomo, proč společnosti sídlí právě v Lucembursku. Lucemburský ministr financí Pierre Gramegna uvedl: „Zachování určité zákonné soutěživosti mezi státy v daňové oblasti je nezbytné.“

Vše by bylo celkem legální, kdyby Lucembursko od korporací nedostávalo výhody, nepřijímalo je za jediným účelem a nebylo by vše dohodnuto takzvaně zákulisně. Mluvčí Evropské komise ujistil, že se dohody Lucemburska a nadnárodních korporací vyšetřují a mělo by se jednat o porušení hospodářské soutěže, statní pomoc a porušení dalších pravidel EU. Na celé věci je však poněkud úsměvné, že předseda Evropské komise, která celou kauzu vyšetřuje je Jean Claude Juncker, který byl 19 let lucemburským premiérem a o dohodách samozřejmě musel vědět. „Všechny otázky související s vyšetřováním Evropské komise budou muset odpovědět kompetentní úřady lucemburského velkovévodství,“ sdělil Schinas – mluvčí Evropské komise. Upřímně, i když chování těchto korporací chápu, nepřijde mi celkem normální, aby Apple který v ČR podniká a prodává své produkty, zaplatil v ČR na daních za rok méně než já osobně.

1125999272-eu_7f8d706f-01a1-4588-975f-d1a955f04772

Dnes nejčtenější

.