Zavřít reklamu

Najväčšia udalosť tohto polroku je tu. Po pár malých ohláseniach Apple zaháji tohtoročnú konferenciu WWDC a my sa dozvieme, ako bude vyzerať nová verzia operačného systému OS X. V poradí už 11. vydanie operačného systému OS X podľa špekulácií nesie pracovné označenie „OS X 10.10 Syrah“, no bannery nám odhalili, že sa nový systém bude s najvyššou pravdepodobnosťou volať OS X Yosemite. Yosemite je príznačným pomenovaním, jedná sa totiž o veľkolepý národný park na území Kalifornie a veľkoleposť je to, čo definuje OS X 10.10 najlepšie.

Apple má totiž podľa početných správ serveru 9to5mac pracovať na najväčšej zmene dizajnu za posledných 7 rokov a dokonca je možné, že to bude najväčšia zmena dizajnu od vydania pôvodného Mac OS X. Dizajn nového OS X má totiž na starosti ten istý tím, ktorý dizajnoval iOS 7. Na jeho čele je Jonathan Ive a ako sa už dá čakať, dizajn nového OS X sa bude ponášať v duchu „flat“. OS X Yosemite bude dokonca tak významným predstavením, že sa konferencia bude točiť skôr okolo neho, než okolo iOS. Môžeme teda očakávať podobný scenár ako minulý rok, kedy svet upriamil skôr pozornosť na iOS 7, než na OS X Mavericks.

Podľa toho, čo o systéme vieme doteraz, by sa mala aj najnovšia verzia OS X ponášať v duchu svetlých a bielych farieb, podobne ako iOS 7. Dokonca je možné aj to, že Apple u svojich zariadení uplatní priesvitnosť, vlastnosť, ktorú ponúkalo aj prostredie Aero vo Windows Vista a Windows 7, no Microsoft ju nakoniec odstránil v prospech moderného flat prostredia vo Windows 8. Nový OS X by mal tiež ponúknuť hranatejší tvar okien, modifikované ikony a prepínacie tlačidlá známe zo systému iOS 7. Ako by mohli vyzerať nové ikony, zatiaľ nevieme. Jedni zastávajú názor, že ikony budú pestrofarebné tak ako v iOS 7, iní pre zmenu tvrdia, že ikony v OS X budú pôsobiť viac seriózne. Zdroje však tvrdia, že niektoré systémové ikony sa budú niesť doslova v duchu line-art. Príkladom týchto ikon by mali byť ikonky Finder a košu, pričom koncept nižšie ukazuje, ako by mohla (a mala) vyzerať ikona pre koš.

OS X yosemite concept

Zdroje teraz dodávajú aj novú informáciu, že prostredie nového OS X bud extrémne „flat“, presne tak ako je tomu u iOS 7. Veria však, že užívatelia si na túto zmenu zvyknú tak, ako si na ňu zvykli pri svojich iOS zariadeniach. No aj napriek tomu, že sa Apple pokúsi vizuálne zjednotiť prostredie OS X a iOS, zmena nijak neochromí funkcionalitu desktopového OS. Základné funkcie, ako napríklad Finder, plnohodnotný multitasking alebo Mission Control, ostanú aj naďalej v systéme. Apple tiež pracuje na nových funkciách, ktoré boli predvedené pri iOS ale neobjavili sa v OS X. Mimo iného by to mohlo byť napríklad Control Center, ktoré môže ponúknuť rýchly prístup k niektorým aplikáciám a funkciám. Špekuluje sa tiež o tom, že Apple môže predstaviť Siri pre OS X a novú verziu AirDrop, ktorá bude kompatibilná s iOS. Jednoznačne máme očakávať nové funkcie pre Apple Maps, ktoré budú dostupné aj v iOS, novinky v Mac App Store a tiež zmeny súvisiace s Game Center. Je možné, že Apple prerobí Game Center, respektíve ho odstráni a uvoľní len ako API do hier, ako tomu má byť pri iOS. Súčasne s tým je vysoko pravdepodobné, že Apple aktualizuje ostatný softvér, ku ktorému patrí iLife, iWork, Aperture, Final Cut Pro a Logic Pro.

os-x-syrah-koncept
*Zdroj: 9to5mac

Dnes nejčtenější

.