Zavřít reklamu

„Foursquare?? Takže vlastně tvůj iPhone je jen empétrojka a hlásič kde se pohybuješ za bezmála dvacet tisíc?!“ Takhle nějak reagovala kolegyně z práce když zjistila, ze kromě e-mailu, hudby, komunikace a ovládání žárovek v bytě,  používám svůj telefon k přístupu na onu sociální sít. Ano, stejně jako dalších zhruba padesáti milionu osob na cele planete jsem před skoro dvěma lety propadl teto hře, teto zvracené honbě za „achievementy v reálném životě“. Pro ty z Vás co netuší o co jde, tak 4square je další z mnoha sociálních síti, která však na rozdíl od Facebooku a Twitteru ve své původní myšlence stala  na vyhledávání zajímavých míst, které v daně lokalitě stojí za to navštívit. Ideální pokud často cestujete. Zároveň mate možnost se na danem místě označit, sdílet fotografii a cele místo okomentovat. Na základě toho pak vznikl hezky žebříček nejlepších míst v různých kategoriích, který byl zaručeně „fresh“ díky faktu, ze byl sestaven především na základě názoru místních. Za každý check-in jste získali určitý počet bodu a když se podařilo, tak i tzv. Badge, tedy onen achievement o kterém jsem psal výše. Trochu Vám to připomíná mix Yelpu a Find my Friends od Apple?! Rozhodne se nemýlíte!

Jak už to tak bývá vše se zvrhlo. Z vyhledávání populárních míst a jejich hodnocení se stala posedlost a touha předehnat své přátele v počtu check-inu, bodů za označování, badges a hlavně tzv. Mayorships – zkráceně „vlády“ nad daným místem, a věřte, ze v centru Prahy a například Glasgow to byl občas krutý boj (o tom, jak tohle vypadá třeba v NYC myslím netřeba mluvit). S rostoucím počtem uživatelů se však brzy začala ukazovat i negativní stránka hry. Bylo takřka nemožné sesadit Mayora na nějakém populárním místě, body, které jste za daný check-in získali začali ztrácet význam (slovy autorů: tagnutí v koncertní síni v Istanbulu je přece úplně jiné než označení se v psím parku na Manhattanu), tvůrci zároveň vytvořili stovky různých badges čímž vnesli do hry zmatek a zároveň, tak zabili radost ze získaní nové badge.  Původní aspekt hledání dobrých podniků, setkávání se s přáteli a soutěžení mezi sebou se tak skoro mezi vytratil.

foursquare swarm

4square dokázal z lidí dostat jejich přesnou lokaci, ale onen check-in nedosáhl tak masové popularity jako vyfocení selfie na Instagramu „Cílem firmy nikdy nebylo vytvořit úžasné check-in tlačítko!“  Tvrdí CEO společnosti Dennis Crowley s tím, že se jeho sociální síť dostala do slepé uličky stagnace a zmatku.

Plány jak se dostat zpět zabraly posledních šest měsíců a jejich výsledkem je rozdělení původní aplikace na dvě: Swarm a Foursquare. První jmenována vám umožní pokračovat v soutěžení a hledání kamarádů v okolí, druhá z nich se vrátí ke svému původnímu cíli a to nalezení nejlepších podniků a míst v okolí.

Foursquare, tak zkusí zaútočit na Yelp, který má v současnosti více než 130 milionů uživatelů. Povede se mu to? Z mého okolí jsem jediný kdo využívá Yelp, Foursquare používají slabé tři desítky mých známých.

Swarm je tedy prvním krokem k úspěchu, který společnost ve svých počátcích zažila. Aplikace byla vydaná minulý týden a prozatím nepřináší příliš výrazných změn oproti původní aplikací. Jednoduše sdílíte kde jste, likujete check-in kamarádů, napíšete k nim komentář. Z hlavní obrazovky pak máte přehled o tom v jaké vzdálenosti a kde jsou vaši přátelé a zároveň můžete provést check-in, ke kterému můžete přidat i tzv. Stickers, které určitě znáte i z jiných sociálních síti. Zajímavá je i funkce tzv. Nearby plans – podělíte se o svém večerním plánu s přáteli a vyzvete je, ať se k vám přidají. Nic víc zde prozatím není a Foursquare slibuje nové funkce. Zároveň po rozkliknutí detailu check-inu dojde k okamžitému přepnutí do Foursquare, kde již vidíte hodnocení daného místa a tipy od ostatních uživatelů. Přepínání mezi aplikacemi v současnosti funguje výrazně rychleji, než například mezi Facebookem a Messengerem.

Foursquare zároveň provedl výrazné změny v systému bodů, badges a mayorships. Žádné body již nezískáte. Badges zůstanou v původní aplikaci a budou fungovat zcela jinak než doposud – detaily zatím známy nejsou. Mayorships se omezí z globální úrovně pouze na vaše přátele. Nicméně pokud si držíte Mayorship v určité lokaci, již vám na věky zůstane v původní aplikaci.

Samotná aplikace Foursquare funguje prozatím stále stejně, ale máte možnost ji mít i spuštěnou v tzv. Sneak peak režimu toho, jak bude vypadat po velkém updatu, který je plánován na toto léto. Ve zkratce pomocí různých filtrů hledáte podnik, nebo místo, které by jste navštívili a eventuálně je i ohodnotíte. Jednoduché ne? Uživatelské prostředí prozatím působí poněkud zvláštně a je očividné, že je aplikace v nějakém prozatímním režimu. Nezbývá než doufat, že se vše vyřešení oním slibovaným updatem.

foursquare-introduces-swarm-app-for-checking-in

Změn je tedy celkem dost a původní ohlášení vzbudilo v mých očích dost hrůzy, jelikož má oblíbená sociální síť se očividně rozhodla zaříznout sebe sama. Po prvním prozkoumání si však troufnu tvrdit, že jde o změny více než pozitivní a zabití sebe sama se prozatím nekoná. Dnešní rozdělení snad ukáže široké veřejnosti, že Foursquare není,  jen pro „pošuky“, kteří loví achievementy v životě, ale i pro běžné uživatele. Nabízí se však otázka, co když však právě ti blázni jsou důvodem proč síť, i přes určité finanční problémy v roce 2012 a vstup Microsoftu do firmy,  stále funguje? Ale dost negativních vizí, padesát milionů uživatelů ochotně sdílejících svou lokaci, několik miliard check-inů, informace o více než šedesáti milionech míst napříč celou planetou a tzv. Pilgrim, tedy technologie, která stojí za uhodnutím lokace daného uživatele, může vdechnout do sítě druhý dech. Ale taky nemusí.

Dnes nejčtenější

.