Zavřít reklamu

Technologický server FCP.co si ako jeden z prvých dokázal zaobstarať nový Mac Pro a už 24 hodín nato prináša svoje prvé dojmy z používania tohto Macu s futuristickým dizajnom. Jeden by možno čakal, že redakcia bude mať k dispozícii základný model Macu, no opak je pravdou a v skutočnosti sa v redakcii nachádza upravený Mac Pro s 8-jadrovým Intel Xeon s frekvenciou 3 GHz, 64GB ECC RAM, 1 TB Flash úložiskom a dvojitou grafikou AMD FirePro D700 s celkovo 6GB GDDR5 grafickou pamäťou.

Na úvod sa však dozvedáme informácie týkajúce sa zovňajšku i benchmarkov, a práve vďaka tomu sa potvrdzujú slová Applu, že je počítač nesmierne tichý. Podľa FCP je dokonca tak tichý, že ho prehluší externý disk či klimatizácia. Výhodou sú aj miniatúrne rozmery zariadenia, vďaka čomu sa zmestí na väčšinu stolov či do televíznych dodávok. Taktiež sa dozvedáme, že nie je problém mať tento Mac položený na stole v ležatej polohe, kvôli čomu môžeme v budúcnosti očakávať prídavné stojany od výrobcov tretích strán. Veľmi dobrá je aj spolupráca nového Macu Pro s Final Cut Pro 10.1, ktorý vyšiel súčasne s počítačom. Mac Pro totiž nemá najmenší problém renderovať RED 4K video a ako sa ukazuje, ani po pridaní niekoľkých efektov nedochádza k žiadnemu framedropu.

Jedným z problémovejších faktorov môže byť vonkajší kryt počítača. Ten je až priveľmi lesklý a preto má okolité prostredie vplyv na jeho vzhľad. Redakcia to dokonca prirovnáva k Arnoldovi Schwarzeneggerovi, ktorý sa snaží loviť Predátora v džungli. Farba, ktorá sa môže na úvod zdať ako čierna, je podľa FCP v skutočnosti silne tmavošedá. Vzduch vychádza z vrchnej strany počítača a po priložení ruky k tejto časti človek pocíti vánok a nie príval horúceho vzduchu, ktorý by dokázal vystriedať radiátor. O to sa stará najmä špeciálny čip pre reguláciu tepla vo vnútri počítača, ktorý v prípade prehrievania prepne počítač do režimu spánku. S týmto sa stretnú užívatelia napríklad v prípade, že na vrch počítača položia knihu či inú vec. Pozitívnou správou je, že prístroj je až tak malý, že nie je problém prenášať ho v ruksaku, na druhú stranu neobsahuje bezpečnostný slot ako iné počítače.

Apple dnes dodáva Mac Pro s čiernym napájacím káblom, na druhú stranu však ešte nejaký čas predával čisto biele Thunderbolt káble. To sa však zmenilo a krátko po zahájení predaja sa v ponuke obchodu objavili aj čierne Thunderbolt káble. Či sa neskôr objaví aj čierna klávesnica a Magic Mouse, je otázne, nemyslíme si však, že by sa toto dialo. Ďalším pozoruhodným bodom recenzie je rýchlosť pevného disku. Počítač obsahuje PCIe Flash úložisko, ktoré má mať rýchlosť Read/Write až 1.25 GB/s. Benchmarky v tejto recenzii ukazujú, že disk dokáže prevádzať zápis rýchlosťou až 985.5 MB/s, zatiaľ čo čítanie prebieha rýchlosťou 880.2 MB/s.

mac_pro_machine_speed_test
*Zdroj: FCP

Dnes nejčtenější

.