Zavřít reklamu

Zrejme už každý videl onen fanúšikovský render telefónu iPhone, ktorý sa dokázal v priebehu niekoľkých sekúnd transformovať na plnohodnotný desktop so systémom OS X a holografickou klávesnicou. Aj keď iPhone 5s so svojim 64-bitovým procesorom nemá k desktopovému výkonu veľmi ďaleko, ešte stále sa jedná o pomerne veľké sci-fi, najmä ak by sme vzali do úvahy spomínanú holografickú klávesnicu a projektor, ktorý by vysielal obraz na stenu. Ale čo keď to nie je hudba ďalekej budúcnosti?

Spoločnosť Apple totiž získala nový patent, ktorý popisuje prístroj fungujúci na veľmi podobnom princípe a naša redakcia si myslí, že vzhľadom k uvedením požiadavkom by mohlo ísť o prípadnú budúcu generáciu Mac mini či o bájny televízor Apple HDTV v neuveriteľnej podobe. Patent z roku 2008 totiž popisuje pomerne malý počítač, ktorý by pozostával iba z jednej skrinky bez nutnosti pripojiť monitor. Apple túto skrinku označuje ako inteligentný projektor, kedže v jeho vnútri sa okrem štandardných komponentov nachádzajú aj dôležité počítačové súčiastky a dokonca v ňom nechýba ani DVD mechanika. Prítomnosť mechaniky je však odôvodnená tým, že Apple o tento patent zažiadal pred 5 rokmi, keď sa ešte jednalo o celkom bežnú vec. Výkonnostne by sa tento prístroj mohol vyrovnať MacBooku alebo lacnejšiemu desktopu, pričom vďaka projektoru by si mohol každý užívateľ zvoliť takú veľkosť obrazovky, akú požaduje.

Hybridné zariadenie by bolo možné konfigurovať podľa potreby a to tak, že ak by chcel užívateľ jednoducho sledovať filmy, prístroj by vypol počítačové komponenty a ponechal by aktívnu len DVD mechaniku, do ktorej by si mohol používateľ vložiť disk s filmom. Od tejto schopnosti sa navyše odvíja ďalšia pútavá vlastnosť. Tento projektor môže byť podľa všetkého osadený vlastnou batériou a bolo by možné brať ho kamkoľvek so sebou, napríklad na dovolenku do hotela. Apple tu tiež popisuje prítomnosť senzorov, ktoré by detegovali vzdialenosť prístroja od steny a tomu by dokázali prispôsobiť hustotu pixelov a rozlíšenie. Jedná sa nepochybne o zaujímavú technológiu a vzhľadom k starším špekuláciám nie je vylúčené, že mystický televízor Apple HDTV, ktorý mal Apple vydať v roku 2011, 2012 a taktiež v roku 2013, bude v skutočnosti práve takéto zariadenie, ktoré by bolo schopné skombinovať schopnosti dnešnej Apple TV a projektoru, vďaka čomu by všetci používatelia získali 4K rozlíšenie bez ohľadu na uhlopriečku.

projektor-patent
*Zdroj: FreePatentsOnline

Dnes nejčtenější

.