Zavřít reklamu

Na letošním High End Slovakia mají návštěvníci v těchto dnech možnost vidět i něco, co na výstavu kvalitního ozvučení zřejmě příliš nepatří. Ovšem Samsung využil příležitosti ukázat novinku Galaxy Gear také na této výstavě a tak návštěvníci mají možnost podívat se na inteligentní hodinky od Samsungu, na vlastní oči ještě předtím, než se začnou oficiálně prodávat. Společnost mimo jiné Gear také prezentovala v tom smyslu, že se jedná o pohotového pomocníka, kterého máte neustále na zápěstí a můžete s ním ovládat například svůj televizor nebo mobilní telefon. Podle Samsungu je právě tato možnost ovládání příjemná a to z toho důvodu, že hodinky máte stále na zápěstí a tak nemusíte vytahovat z kapsy telefon nebo například dálkový ovladač na televizor.

Co zřejmě překvapí hned na první pohled je kvalita displeje. Ta je na rok 2013 velmi nízká a to si zřejmě uvědomuje i sám Samsung. Proto také nehledejte v menu žádné složité grafické vymoženosti. Celé menu hodinek Gear se točí okolo černobílých ikonek s tím, že barvy jsou použity skutečně jen v nevyhnutelných případech. Po shlédnutí našeho videa rychle zjistíte proč. Barvy opravdu nejsou to, s čím se mají hodinky Samsung Galaxy Gear v oblibě. O fotoaparátu pak sám prezentátor uvedl, že jej Samsung ani nechce nazývat jako fotoaparát, ale spíše jako takovou pohotovou možnost, jak zachytit například cenu v obchodě nebo nějakou momentku. Na focení tedy Galaxy Gear skutečně nejsou určeny.

Samotné ovládání funguje poměrně jednoduše, stačí si zapamatovat několik směrů a ovládat hodinky budete zvládat levou zadní. Hodinky reagují na dotyk poměrně svižně a žádných větších prodlev se nedočkáte, to ostatně platí také o samotném systému. V tom prozatím nejsou žádné aplikace třetích stran a tak jsme měl možnost testovat jen odladěné funkce od Samsungu, které se spouští okamžitě a rychlost hodinek lze porovnat s iOS bez větších rozdílů. Mezi jednotlivými funkcemi se pohybujete z leva doprava nebo naopak a na displeji jsou vždy zobrazeny maximálně čtyři aplikace nebo funkce, což je tak akorát abyste mohli snadno vybrat tu kterou chcete i na malém displeji.

Galaxy_GEAR

Celé ovládání probíhá v podstatě v takových vrstvách, které se na sebe nabalují. To znamená, že pokud například otevřete aplikace, počasí a následně v počasí volbu jednotlivých dnů, máte otevřeny tři vrstvy a není možné je vypnout najednou. Nejprve je tedy nutné vrátit se z volby jednotlivých dnů zpět do počasí, z počasí do složky aplikace a ze složky aplikace do hlavního menu. Na to, že se má jednat o rychlého pomocníka který vám pomůže v momentě, kdy nechcete vytahovat telefon z kapsy, je toto ovládání příliš zdlouhavé a brzy zjistíte, že pokud chcete například získat informace o počasí a poté se vrátit na domovskou obrazovku, je snadnější a zejména rychlejší vytáhnout telefon a podívat se na něj. To ostatně platí u drtivé většiny funkcí s výjimkou jediné, kterou je zobrazení času. Hodinkám zkrátka chybí něco jako Home Button, díky čemu okamžitě vše ukončíte.

Zajímavé je, že například u kontaktů v telefonním seznamu přejetím z leva doprava vyvoláte funkci pro uskutečnění hovoru a zprava do leva pro psaní sms. To je sice snadno zapamatovatelné, ovšem dle mého názoru může nastat problém v momentě, kdy budete mít doinstalováno několik dalších aplikací nebo dokonce desítek dalších aplikací a každá bude využívat pohyby jinak, brzy pak může vzniknout zmatek. Displej má pak kromě kvality rozlišení a barev také jeden mnohem zásadnější problém, na dotyky reaguje zhruba tak, jak vidíte na videu, víc bych k tomuto tématu nedodával. Samsung se nesnažil na miniaturní displej žádným zplůsobem vtěstnat klávesnici a tak veškeré texty jako jsou například sms musíte diktovat pomocí služby S Voice.

Co naopak musím pochválit je zpracování hodinek, které působí skutečně velmi kvalitním dojmem. Kvalitně zpracované je nejen samotné tělo hodinek, ale také pryžový pásek. Vše je na první pohled velmi kvalitní a dobře zpracované, jediný problém pro milovníky dokonalého designu jsou tak skutečně pouze různě zašroubované šroubky, čehož si lze všimnout i na oficiálních fotografiích společnosti Samsung. Zpracování skutečně příjemně překvapilo. Bohužel celkově i když jsem si mohl s hodinkama hrát jen pár minut musím říct, že jsem kromě času jsem nenašel nic, co lze s hodinkama udělat rychleji než s telefonem a to i v případě, kdy připočteme čas nutný pro jeho vytáhnutí z kapsy. Pokud tedy mají hodinky hlavně usnadnit život a ulehčit práci bez telefonu, chce to ještě hodně práce ze strany vývojářů.

Dnes nejčtenější

.