Zavřít reklamu

V tejto chvíli ešte len čakáme, kým Apple kompletne aktualizuje ponuku svojich počítačov a všetky ich presunie na platformu Haswell, no už budúci rok by sme sa mali dočkať ďalšej významnej aktualizácie v podobe čipov Broadwell. Intel však posunul výrobu týchto čipov na prvý štvrťrok budúceho roku, keďže spoločnosť má v súčasnosti problém s nízkou výťažnosťou. Problém má na svedomí nový 14-nanometrový výrobný proces, vďaka ktorému budú nové procesory ešte rýchlejšie a úspornejšie ako 22-nanometrové čipy Haswell.

Nízka výťažnosť sa týka len jednej generácie procesorov Intel a nebude mať žiadny vplyv na jej budúce plány. Jediná vec, ktorá by sa mala zmeniť, je dĺžka životného cyklu generácie Broadwell, ktorá bude kratšia ako sa očakávalo. Posunutie dátumu vydania procesorov môže mať ale vplyv na dátumy vydania niektorých počítačov, medzi ktoré môžu patriť aj budúcoročné modely MacBookov a Macov. Intel by mal pokračovať podľa plánu a neskôr spustí produkciu procesorov Skylake s úplne novou architektúrou a zrejme použije ešte novší, 10-nanometrovým výrobným procesom. Procesory s architektúrou Broadwell by mali byť až o 30% rýchlejšie v porovnaní s Haswellom, no nie je známe, aký rozdiel nastane v energetickej spotrebe. Súčasný 13-palcový MacBook Air s procesorom Haswell vydrží až 12 hodín na jedno nabitie, zatiaľ čo minuloročný model s procesorom Ivy Bridge vydržal na jedno nabitie len 7 hodín.

Problémy s výrobou nie sú v prípade Intelu časté. Odklad procesorov Broadwell je prvým významným odkladom od čias Pentium 4, ktoré spoločnosť vyrábala pred desiatimi rokmi. Nové procesory sú vyrábané 14-nanometrovým procesom a vďaka rovnakému počtu pinov by mohli niektorí užívatelia upgradovať svoje aktuálne produkty s procesorom Haswell. Rovnaký výrobný proces by mal Intel použiť aj pri budúcej generácii procesorov Atom „Airmont“, určených pre tablety a smartfóny. Tento čip bude zameraný predovšetkým na boj proti ARM, ktorého technológie dnes využívajú mnohí výrobcovia smartfónov a tabletov, vrátane Applu. Vyhliadky spoločnosti Intel siahajú omnoho ďalej a spoločnosť by v priebehu najbližšej dekády chcela uskutočniť výrobu procesorov pomocou 10-, 7- a 5-nanometrových procesov.

26016_manufact-portada-660x350
*Zdroj: PCWorld.com

Dnes nejčtenější

.