Zavřít reklamu

Pamatujete si na ty příspěvky v diskusi, ve kterých mnozí fanoušci Apple psali, že by si nikdy nekoupili telefon od výrobce ledniček? Samsung, vždyť to je společnost co vyrábí mikrovlnky, od těch mobil nechci, četl jsem často. Zkusme se na to podívat jako na věc, ze které může Samsung udělat doslova lusknutím prstu svoji největší výhodu, výhodu které nebude konkurenční Apple a další společnosti stačit.

Nechci aby zněl tento článek jako nějaké negativum vůči Applu nebo jakékoli jiné společnosti na světě, stejně tak jako nemá vyznět ve smyslu chválení Samsungu. Jedná se pouze o mé osobní zamyšlení nad tím, co považuji u Samsung za jho velkou výhodu, za to co by se do budoucno mohlo stát jako problém pro ostatní společnosti.

Právě to, že Samsung prodává širokou paletu produktů, ve kterých je na rozdíl od toho co se v devadesátých letech v době kdy byl Steve Jobs vyhozen dělo u Applu, se může stát jeho velkou výhodou. Co nás odrazuje od inteligentních domů. Drahé pořizovací náklady a v mnoha případech problém řešit inteligentní systémy do již hotových staveb. Ovšem Samsung dokáže „lusknutím jednoho prstu“ propojit všechny své produkty, pomocí aplikace pro mobilní telefony a donutit tak uživatele koupit si všechny produkty právě od Samsungu a vytvořit skutečný ekosystém.

Již v dnešní době jsou jednotlivé produkty Samsungu v oblasti mobilních zařízení, tedy tabletů a smartphonů poměrně dobře propojeny, to stejné pak platí u propojení Samsung Smart TV a mobilních zařízení jako jsou řady Galaxy. Vezměte si, že Samsung v příštím roce do ledniček, praček, mikrovlnek a vůbec do všeho co bude mít nějaký význam přidá Wi-Fi a jednoduchý procesor, díky kterému budeme mít možnost dané zařízení kontrolovat přímo ze svého telefonu nebo tabletu.

samsung-fridge

Zatím co sedíte v křesle v horním patře domu a sledujete fotografie na televizoru ze svého mobilního telefonu, dostanete notifikaci, že pračka právě doprala. Vyjdete z domu směrem k obchodnímu centru a lednice automaticky upozorní na stav zásob. Samozřejmě bude možné nastavit program na pračce, mikrovlnné troubě, ledničce nebo dalších zařízeních pomocí telefonu. Pokud si půjdete pro pití do lednice, jediným stiskem displeje vašeho telefonu zařídíte, že vás v americké lednici bude čekat vychlazený, právě nalitý nápoj s ledem, který si již jen vezmete.

Pro Samsung, který již všechny tyto a mnoho dalších produktů vyrábí a úspěšně prodává, bude investice do vytvoření ekosystému všech domácí produktů, které budou propojeny pomocí mobilní aplikace skutečně velmi nízká a vstup do sféry chytrých spotřebičů je pro Samsung otevřen mnohem lépe než pro Apple.

Společnost z Cupertina totiž mnohem více než sama na sebe v oblasti příslušenství spoléhá na produkty výrobců třetích stran. Není se čemu divit poté, co Apple vyráběl zhruba 700 produktů, ze kterých se dařilo přibližně sedmi. Apple se samozřejmě nepustí do výroby ledniček, praček nebo mikrovlnek. Zde je však skulinka na trhu, kterou by mohl Samsung zajímavě využít a stát se tak prvním výrobcem, který bude dodávat kompletní ekosystém pro domácnost, za náklady, které budou odpovídat těm současným.

Dnes nejčtenější

.