Zavřít reklamu

Když se podíváme do minulosti společnosti Apple, v podstatě staví na dvou základních pilířích, které společnost dostaly tam kde je nyní. Prvním velkým skokem který světu ukázal Apple jako výrobce spotřební elektroniky bylo představení MP3 přehrávače iPod a jeho následné zlevnění. Právě cenová dostupnost a styl jenž iPod dokázal nabídnout ruku v ruce přinesl Apple z poza zavřených dveří fajnšmekrů a profesionálních uživatelů na ulice. V dobách své největší slávy ovládal iPod 98% trhu MP3 přehrávačů v USA, i nyní mu však patří většina světového trhu.

Právě díky iPodu se začal Apple prosazovat, vydělávat velké peníze a stala se z něj známá společnost. Další skok zaznamenal po představení iPhonu. Mnoho lidí si první iPhone kupovalo s tím, že nevědělo že Apple vyrábí nějaké počítače s nějakým vlastním operačním systémem, znalo zkrátka iPhone. Právě iPhone znamenal druhé kolo úspěchu Applu na globálním trhu. Upřímně řečeno prodeje Maců jsou od představení prvního iPodu a následně od představení iPhone zajímavé právě díky propagaci počítačů touto dvojicí produktů.

Zajímavé je, že od představení iPodu do představení iPhone uplynulo přesně 6 let. První iPod byl představen v roce 2001 a první iPhone v roce 2007. Nyní máme rok 2013 a Apple by měl představit další revoluci, další produkt díky kterému si získá dominantní postavení v dalším segmentu trhu. Tu skutečnou revoluci totiž můžete udělat vždy pouze prvním produktem v daném odvětví. Žádný iPhone ani iPod už nikdy nebude tak revoluční jako první modely. Zkrátka již víme co očekávat a víme že nám dá Apple vylepšení, ovšem vylepšení v rámci evoluce dané řady produktů. Abychom se dočkali skutečné revoluce, potřebujeme dostat zcela nový produkt, produkt který ovládne další segment trhu.

V současné době se nabízí dvojice takových produktů, inteligentní hodinky nebo Apple HDTV. Inteligentní hodinky jsou z mého pohledu ještě o něco zajímavější než Apple HDTV. Přece jen Smart televizory jsou již na trhu a v jednom z článků jsem rozvedl, proč Apple v podstatě nemá již co revolučního nabídnout. Samozřejmě že můžeme ovládat Apple HDTV hlasem, pohybem nebo chvěním chlupů na ruce, to však současné Smart TV již umí. Apple by samozřejmě nabídl vše zdokonaleně a přidal k tomu ekosystém v podobě App Store a dalších služeb jako je živé vysílání nebo neomezený archiv. To však na revoluci nestačí!

Segment ve kterém může Apple způsobit skutečnou revoluci jsou takzvané inteligentní hodinky, zcela nový pojem se kterým se setkáváme maximálně rok, respektive od doby kdy vývojáře napadlo vytvořit produkt propojený s iOS. O tom, že hodinkám od Apple skutečně věříme jsme už psali v článku ve kterém zdůvodňujeme jejich příchod právě změnou předchozí generace iPodu na novou generaci, která v podstatě nepřináší nic nového, ale nejde dát na ruku. Revoluce roku 2013 od společnosti Apple budou hodinky. Apple tak vytvoří zcela nový produkt a bud mít možnost lidem opět nabízet hodinky s cenou 99-199€ s tím, že je samozřejmě co nejvíc využijete pouze s iOS zařízením a ještě lépe také s OS X.

Dnes nejčtenější

.