Zavřít reklamu

Len pred rokom a pol sa na digitálnom obchode iTunes App Store objavila jednoduchá, spoplatnená hra Temple Run, ktorá sa behom pár týždňov stala doslova fenoménom a doposiaľ si ju stiahlo viac ako 75 miliónov ľudí po celom svete. Po dlhej dobe teda štúdio Imangi zložené z manželského páru Keith Shepherd a Natalia Luckyanova vydáva na App Store druhý diel kultovej hry, ktorý je zrejme vrámci počiatočnej akcie dostupný úplne zadarmo a prináša množstvo nových vychytávok oproti prvému dielu. Ako ďaleko zašli vývojári Temple Run tentoraz?

Podstatných zmien oproti prvému dielu je hneď niekoľko. Kým v prvom dieli sme sa snažili uniknúť desiatke opíc z tajomného chrámu v pralese, v druhej epizóde sa vydáme do oblakov. Ďalší svet sa nachádza práve vysoko nad povrchom v akejsi sústave lietajúcich ostrovov. Tým teraz vládne opica výrazne väčšia oproti hlavnej postave či predošlým tvorom, ktoré dobrodruhov naháňali. Tých počet sa teraz zredukoval len na 4, pričom nás opúšťajú postavy Montana Smith, Francisco Montoya a Zack Wonder, ktoré si bolo potrebné zakúpiť za peniaze získané v hre. Za tie si však treba zakúpiť i zvyšné tri, pokiaľ vám červenovlasý hrdina menom Guy Dangerous nesadne, alebo jednoducho už nemáte čo na práci s peniazmi získanými v hre. Nový svet sa teraz už ani zďaleka neponáša na džungľu, ale ponúkne hneď niekoľko vzájomne poprepájaných prostredí, medzi ktoré patrí okrem cesty i napríklad zlatá baňa, dedina a les. Práve baňa by sa dala považovať za skutočnú inováciu do hry, ktorá teraz prináša nový spôsob úteku – po nej totiž šoférujete vozík, aký je možné poznať napríklad z westernov.

temple-1

Nový engine

Hra si po roku a pol zaslúžila i nový grafický engine a treba uznať že postavy i herný svet vyzerá v novom kabáte omnoho krajšie a farebnejšie ako predtým. Ten podobne ako v prípade prvého dielu náhodne generuje a kombinuje kusy mapy a teda hra ponúka prakticky nekonečný, avšak koridorový svet, čiže pokiaľ ste od druhého dielu čakali otvorenosť a lá Grand Theft Auto môžete na ňu ihneď zabudnúť. Jedinou výhodou staršieho enginu mohla byť jeho „temnota“, ktorá zakrývala generovanie objektov a teda ste nikdy riadne netušili, či ste odbočili správne alebo ste sa vydali napospas osudu. Dvojka toto neobsahuje a preto môžeme mnohokrát, najmä na začiatku hry, krásne vidieť, ako hra vytvorí trasu. Toto sa snažia vývojári vykompenzovať chytákmi, medzi ktoré patria napríklad rôzne ostrovy, u ktorých môžete nadobudnúť pocit, že sú vaším kľúčom k vyslobodeniu a miesto toho ukončíte život pádom. Nová hra zo série Temple Run pridáva do vášho Game Center 42 nových achievementov, teda o 18 menej ako prvý diel a tiež s celkom podobnými úlohami. Hra sa ale zameriava na úlohy zadané priamo v hre, ktoré navýšia váš level, čo sa vám odmení prevažne bonusovými bodmi či drahokamami. Tie sú skutočne unikátne a v hre ich zazriete len veľmi málo.

temple-comp

Temple Run (vľavo) a Temple Run 2 (vpravo)

Zvuk, ovládanie

Zvuková stránka hry je prakticky na rovnakej úrovni ako pri prvom dieli, zmenila sa hudba, ktorá teraz už len veľmi málo pripomína akýsi prales či kmeň. Rovnako sa zmenili i niektoré zvuky, ako napríklad zvuk nárazu do stromu. Ten je znie v druhom dieli vďaka realistickejšiemu podaniu humornejšie a v kombinácii s náhlym ukončením hudby vás pobaví. Ovládanie oproti prvému Temple Run ostalo takmer nezmenené, do hry však pribudli power-upy, pre ktoré bude treba väčšinou skákať. Problémom je, pokiaľ sa vytúžený magnet na peniaze, dočasná nesmrteľnosť či zrýchlenie nachádza na rázcestí; tu je viac ako veľká šanca, že z hry vypadnete a budete sa musieť štartovať od začiatku, prípadne pokračovať z miesta pokiaľ na profile máte drahokamy. Tie sa takýmto spôsobom minú pomerne rýchlo a najjednoduchšou z možností ako si ich prinavrátiť, je zakúpiť si ich prostredníctvom in-app nákupu. Tam sú ponúkané v sade piatich či päťdesiatich, čo sa odráža i na celkom nízkych cenách – 0,89€ a a 4,49€.

temple-2

Resumé

Manželský pár po dlhšej dobe priniesol pokračovanie jednej z najobľúbenejších hier na App Store, ktorá sa tentoraz špecifikuje značným pokrokom oproti prvému dielu. Temple Run 2 nás zavedie do úplne nového prostredia, novej grafiky, dôjde i na nové zvuky a čo iste poteší, je v súčasnosti dostupný úplne zadarmo. Hra je opäť koridorová a teda pokiaľ pre vaše iOS zariadenie hľadáte hru s otvoreným svetom, odporučil by som napríklad recenzované Grand Theft Auto: Vice City či inú hru. Temple Run je celkom príjemný a patrí k hrám, ktoré sa hodia napríklad na cestu autobusom či iným dopravným prostriedkom. Ovládanie na iPhone mi prišlo dobré, v prípade iPad mini však šlo o akýsi nezvyk, keďže táto hra by sa dala považovať za čisto mobilnú záležitosť. Na záver si zhrnieme minimálne požiadavky: iPhone 3GS, iPod touch 3. generácie či iPad, so systémom iOS vo verzii 4.2.

Dnes nejčtenější

.