Zavřít reklamu

Spolu s rokom 2012 skončila i existencia jednej z najobľúbenejších služieb jailbreaku Installous, ktorá bola jedným z najhlavnejších dôvodov pre jailbreak zariadení so systémom iOS, teda iPhone, iPod touch a iPad. Mimoriadne známa služba poskytovala bezplatný prístup k plateným aplikáciam dostupných na iTunes App Store, čím pripravila Apple i vývojárov o značné množstvo zisku. Jedným z praktických príkladov pirátstva na iOS bolo i odstavenie serverov Battle Dungeon, keďže vývojári nemali dostatok financií na prípadný upgrade serverov.

Napriek tomu však pirátstvu ešte nie je koniec a v hlbinách internetu je v súčasnosti možné nájsť dvojicu ďalších aplikácii, ktoré slúžia na kradnutie aplikácií. Nová generácia týchto aplikácii tiež dokáže fungovať i bez jailbreaku a teda pre stiahnutie aplikácie nie je potrebné previesť akékoľvek akcie s pomocou redsn0w či inej utility. Dvojica nových aplikácii nesie mená Zeusmos a Kuaiyong a v súčasnosti sú veľkou hrozbou pre tých, ktorí do vývoja iOS aplikácii investujú nemálo peňazí a času. Kým Kuayiong je projekom určeným prevažne pre čínsky trh a teda je plný aplikácii, ktorým my len ťažko porozumieme, Zeusmos umožňuje sťahovať aplikácie pre túto platformu prakticky zadarmo v prípade, že vaše zariadenie je jailbreaknuté. Pokiaľ však nepatríte k ľuďom, ktorí uprednostňujú pirátstvo, musíte si za „členstvo“ v pirátskom obchode zaplatiť v podobe ročného poplatku 15 dolárov. Hádam najväčšou kuriozitou je fakt, že za projektom Zeusmos, ktorého servery v súčasnosti nie sú najstabilnejšie, stojí len 15-ročný hacker s prezývkou @uhelios.

Napriek tomu, že na svete sú tieto možnosti a služby poskytujúce platený softvér zadarmo, naša redakcia nevie pochopiť toto konanie, pokiaľ sa jedná o aplikácie v hodnote 79 centov až 5 euro, a je určená pre telefón dostupný od 700€, prípadne tablet iPad od 329€. Ostáva tak v rukách Apple, ako sa popasuje s pirátstvom, ktoré sa v prípade viacerých vývojárov pohybuje až na úrovni 98%.

zeusmos-1
 
zeusmos-2

Pirátsky obchod Zeusmos

kuayiong-2
 
kuayiong-1

Kuayiong ponúka prístup k množstvu čínskych aplikácii

Dnes nejčtenější

.