Zavřít reklamu

O tom, že iPad a tablety čoraz viac dobývajú svet, niet pochýb. V čase, keď množstvo počítačových výrobcov vyrábalo takzvané netbooky, Apple ako jediný povedal striktne NIE a začiatkom roku 2010 priniesol svoj revolučný tablet – iPad. Tie sa najmä vďaka svojej jednoduchosti a prívetivosti stali okamžite populárnymi a aj dnes práve iPad tvorí viac ako polovicu všetkých predaných tabletov celosvetovo. iPad našiel svoje miesto i v školských laviciach a to nielen v Spojených štátoch, ale aj na Slovensku.

Vôbec prvou slovenskou bilingválnou školou, ktorá sa rozhodla svojich žiakov opatriť tabletmi Apple, je súkromné bilingválne slovensko-anglické gymnázium v Spišskej Teplici, ktoré tiež je štvrtou školou na Slovensku, ktorá tablety iPad využíva. Tamojšia škola sa rozhodla poskytnúť svojim študentom inovatívny spôsob učenia, ktorý je vrámci Slovenskej Republiky skutočne ojedinelý a ktorý zrejme unikátnym ešte niekoľko rokov bude. Škola sa rozhodla využiť systém iOS práve pre prítomnosť bezplatnej služby iTunes U, ktorá poskytuje rýchly prístup k učebným osnovám a prednáškam významných univerzít, medzi ktoré patrí napríklad Cambridge, Yale, Stanford či Harward.

„Tento nový spôsob výučby sme zaviedli v novembri roku 2012 a už teraz má veľa pozitívnych ohlasov. Naším prvotným zámerom bolo, aby každý študent mal na hodine vlastný netbook. Keď sme sa dozvedeli o iPadoch, ako fungujú a ako sú využiteľné vo vzdelávacej praxi, veľmi nás to oslovilo. Navyše, vidíme v tom veľký potenciál do budúcnosti. Študentov to zaujalo, robia s tým radi a častokrát sú v technológiách zbehlejší ako učitelia,“ hovorí zriaďovateľka školy, Mgr. Silvia Oleníková.

Gymnázium má v budúcnosti tiež v pláne začať používať aplikáciu iBooks Author, vďaka ktorej budú môcť učitelia písať vlastné publikácie a následne ich poskytovať žiakom. Tí by tak v budúcnosti už prakticky nemuseli používať množstvo učebníc a nahradila by ich jednoduchá a praktická zbierka v iBooks. Vedenie školy tiež tvrdí, že tablety si budú môcť žiaci po doštudovaní ponechať, pričom budúci študenti dostanú nové po nástupe do prvého ročníka. Škola bola založená v roku 2006, vyučovanie prebieha v 90-minútových blokoch. V roku 2012 bola vybraná ako jediná inovatívna škola na Slovensku a zároveň získala ocenenie Microsoft Pathfinder.

 

Dnes nejčtenější

.