Zavřít reklamu

„Apokalyptický“ rok 2012 je úspešne za nami a za hluku silvestrovských ohňostrojov prichádza rok 2013, behom ktorého už hádam k žiadnemu koncu sveta nedôjde. Bol však rok 2012 skutočne apokalyptický? Pokiaľ by sme tento pojem chceli presunúť do oblasti tajnostkárstva spoločnosti Apple, tak môžeme pokojne povedať, že apokalyptickým rok 2012 určite bol. 2012 bol totiž rokom, kedy došlo k jednému z najväčších počtov uniknutých správ o kľúčových zariadeniach, ktoré tento rok Kalifornská spoločnosť predstavila a začala predávať. Skôr, ako pán prezident predvedie svoj novoročný prejav, poďme si zhrnúť všetko, čo Apple tento rok predviedol.

Rok 2012 začal pre Apple celkom neisto. Je to totiž prvý rok v novodobej histórii spoločnosti, kedy v nej už nikdy nenájdeme Steva Jobsa, aspoň v životnej podobe. Apple si však musel poradiť aj bez svojho vizionára a tak už začiatkom roku, v januári, spoločnosť predstavila svoj prvý software, mierený prevažne na školstvo, ako aj čítanie literatúry. Prvý event totiž niesol názov Join us for an education announcement in the Big Apple a konal sa práve vo „veľkom jablku“, teda v New Yorku.

Spoločnosť na tomto evente predstavila okrem užšej spolupráce so školstvom taktiež tri nové aplikácie pre svoje zariadenia, presnejšie ide o novú verziu iBooks, ktorá priniesla niekoľko nových režimov zobrazenia a taktiež i podporu 3D efektov, ďalej po jej boku predstavila aj samostatnú aplikáciu iTunes U, ktorá teraz už nie je plne závislá na obchode iTunes Store a ponúka vlastnú sekciu obchodu, dostupnú priamo cez túto aplikáciu. Nakoniec pre spisovateľov spoločnosť predstavila voľne dostupnú počítačovú aplikáciu iBooks Author, ktorá jej používateľom umožní písať knihy či ďalšie publikácie vhodné práve pre školstvo, ako aj pre vlastné potreby. Tieto aplikácie však celkom nečakane odhalili i prítomnosť displeju Retina v budúcom iPade.

               
MAREC 2012 – Nový iPad, Apple TV
7. marec bol prvým dátumom v tomto roku, kedy Apple predstavil nový hardvér, ako aj prvé dva platené produkty spoločnosti od počiatku roku. Tim Cook nám na konferencii v San Franciscu predstavil tretiu generáciu tabletu iPad, ktorá teraz priniesla Retina displej, výkonný čip A5X, kvalitnú kameru iSight a zrejme prvýkrát aj prístroj hrubší a ťažší oproti jeho predchádzajúcej generácii, aj keď v tomto prípade šlo len 0.6 milimetra a 51 gramov naviac. Ďalšou kuriozitou tretieho iPadu je aj jeho názov. Oficiálne totiž nesie názov The new iPad, čo je celkom zvláštne, vzhľadom k tomu, že už o pol roka neskôr ho vystriedal novší, štvrtý iPad. No a taktiež netreba zabudnúť ani na hlasovú asistentku Siri, ktorá naň dorazila až v polovici septembra spolu so systémom iOS 6. Tretí iPad sa však dostal aj do našej redakcie a recenziu na tablet si môžete prečítať priamo tu.

iPad však nebol jediným predstaveným zariadením a popri ňom Tim Cook uviedol na trh aktualizovanú verziu drobnej umelohmotnej krabičky menom Apple TV, ktorá teraz pod svojim povrchom ukrýva čip Apple A5, ako aj 512MB RAM a zároveň predstavuje i nové používateľské prostredie, ktoré Steve Jobs zamietol skôr, ako sa vôbec dočkalo prvej betaverzie. Výhodou tretej Apple TV okrem jej nízkej ceny bola i podpora 1080p videa, inak známeho aj ako Full HD. Exteriér set-top boxu sa nijak nezmenil, rovnako nedošlo ani k pridaniu úložiska, ktoré sa objavilo v histórii produktu len raz a to v prvej generácii so 160GB pevným diskom.

the-new-ipad
JÚN 2012 – WWDC 2012
Tak ako každý rok, aj tento rok Apple organizoval svoju vývojársku konferenciu WWDC, ktorá je hádam najväčším podujatím, aké spoločnosť každoročne organizuje. Apple tu totiž väčšinou predstaví okrem množstva softvéru i hardvér, a inak tomu nebolo ani tento rok, aj keď na čele spoločnosti nájdeme nového CEO. Apple tento rok svetu predstavil novú verziu operačného systému OS X Mountain Lion, ktorá na obrazovky Macintoshov prináša množstvo osvedčených a dôležitých funkcii z mobilného iOS, ktorý nájdeme už na troch dôležitých zariadeniach. Zároveň na pódiu spolu so Scottom Forstallom prvýkrát uvidíme iOS 6 a dozvedáme sa, že tento systém podporuje okrem novších prístrojov i pomerne starý iPhone 3GS, no tretí iPod Touch a iPad vôbec.

                

Popri softvéri spoločnosť predstavuje nový 15-palcový model Macbooku Pro s Retina displejom, ktorý disponuje nízkou váhou, vysokým výkonom a najmä ultra-vysokým rozlíšením 2880×1800. Napriek odhadovanej cene identickej s klasickým Macbook Pro sa prístroj začína predávať už od 2199 dolárov, čo u našich predajcov predstavuje takmer 2300€. Popri Retina Macbooku spoločnosť približuje i hardvérovú aktualizáciu svojich klasických laptopov, Macbook Pro a Macbook Air, ale aj stolného Mac Pro. Vývojári tak začínajú s testovaním nového mobilného systému a skalní fanúšikovia značky začínajú so stanovaním pred obchodmi Apple Store. Spoločnosť taktiež predstavila úplne novú verziu AirPort Express, ktorá sa teraz veľmi nápadne podobá na Apple TV.

pro-15-retina

SEPTEMBER 2012 – iPhone 5, iTunes 11, iPod touch, iPod nano
Ako čas plynul, pribúdali i špekulácie a úniky o ďalšom iPhone, ktorý bol a je naďalej jedným z najkľúčovejších produktov kalifornskej spoločnosti. Fámy sa preukázali ako pravdivé a Apple 12. septembra v centre Yerba Buena predstavil tenší a dlhší iPhone 5. Telefón prvýkrát od roku 2007 priniesol vyšší 4-palcový Retina displej s rozlíšením 1136×640 a zároveň sa stal vrámci série iPhone druhým telefónom, ktorý disponoval hliníkovým telom na zadnej strane (prvý bol pôvodný iPhone z roku 2007). Taktiež sa stal prvým z niekoľkých súčasných i budúcich zariadení, ktoré disponujú novým inteligentným konektorom Lightning, ktorý je špecifický najmä tým, že je obojstranný.

Tak ako tomu býva každý rok, aj tento rok sa Apple rozhodol priblížiť nám popri iPhone aj jeho hudobné prehrávače, iPod. Tento rok sme sa dočkali celkom zvláštnej aktualizácie iPod touch, zaujímavej aktualizácie iPod nano, ale aj predstavením novej verzie prehrávaču iTunes 11, ktorý je teraz omnoho krajší a jednoduchší ako predtým. iPod touch 5. generácie už nie je hudobný prehrávač. Stal sa z neho najmä digitálny fotoaparát so 4″ Retina displejom a procesorom Apple A5, ktorý s kapacitou 32GB disponuje 5-megapixelovou iSight kamerou s LED bleskom, ktorá nám umožní zachytiť okrem klasických fotografii tiež inteligentnú 180° panorámu s rozlíšením až 25 megapixelov. Zároveň je stroj dostupný v piatich farebných variantoch, ako aj v novom hliníkovom tele, z ktorého paradoxne najväčšie lákadlo, fotoaparát, vyčnieva a teda máte strach, že sa pri páde poškodí. Okrem tohto nepodarku však disponuje úchytkou pre pútko Loop, ktoré môžeme nájsť i v balení piateho „iTouch“. Pokiaľ však o kúpe nového iPod touch uvažujete, no nie ste si jeho kúpou na 100% istí, odporúčame vám prečítať si naše dojmy z používania.

iphone5-bok

Ďalším farebným zariadením, ktoré ale farbami disponuje už od skorých čias, je iPod nano. Siedma generácia opäť patrí k najzaujímavejším Apple zariadeniam roku 2012, ktorá teraz pripomína menšiu Nokiu Lumia 800 alebo kombináciu druhej a šiestej generácie prístroja. Prvýkrát sa vrámci nano stretávame so širokouhlým 2.5-palcovým dotykovým displejom, ktorý nám umožňuje celkom dobre prehliadať video s maximálnym rozlíšením až 576 pixelov na výšku. Prístroj teraz už síce nepoužijeme ako hodinky, no nájdeme v ňom ďalšie novinky v podobe antény Bluetooth v spodnej časti iPodu, ako aj konektorom Lightning. Inteligentné a prívetivé užívateľské prostredie však má omnoho väčší potenciál a je len otázkou času, či sa Apple rozhodne postupne vydávať aplikácie preň prostredníctvom iTunes App Store. Našej redakcii sa však najnovší model iPod nano páči a naše dojmy z jeho používania si môžete prečítať tu.

overview_lightning

Nakoniec sme sa dočkali drobnej aktualizácie prehrávaču iPod shuffle, ktorá je naozaj len drobná. Dni lesklého hliníku sú zrátané a Apple aktualizoval svoje iPody tak, aby použitým materiálom odpovedali všetkým novým farebným iPodom. Shuffle je teraz dostupný len v 2 GB variante a siedmych matných farebných variantoch – modrom, zelenom, žltom, ružovom, purpurovom, striebornom a bridlicovo tmavom. Cena, dizajn ani obsah balenia ostali nezmenené.

OKTÓBER 2012 – Macbook Pro Retina 13″, iMac, iPad mini
Aj keď sa spočiatku zdalo celkom nepravdepodobné, že by Apple usporiadal ešte jedno podujatie počas októbra, „veštby“ zväčša nemenovaných zdrojov sa opäť naplnili a my sme sa tak 23. októbra dočkali predstavenia až piatich nových produktov kalifornského giganta. Celá udalosť s názvom We’ve a little more to show to you začala celkom nejasne, na stáži sme totiž videli Tima Cooka a Phila Schillera predstavovať len počítače Mac. Nejasnosti napomáhal taktiež aj samotný fakt, že sa výnimočne jednalo o konferenciu, ktorú Apple oficiálne bezplatne streamoval na svojich serveroch, ako aj na set-top boxy Apple TV.

Okrem finančných správ nám Tim Cook predstavil novú verziu aplikácie iBooks 3.0, ktorej aktualizácia priniesla možnosť nového režimu zobrazenia, podporu čínskeho, kórejského, japonského jazyka a integráciu služieb iCloud, Facebook a Twitter. Popri ňom aktualizoval i program iBooks Author pre Mac, ktorý teraz svojim používateľom umožní využívať hneď niekoľko nových šablón, pridávať do kníh vlastné písma, matematické výrazy, ale aj nové widgety s podporou multi-touch.

retina-13-15

Tima už po pätnástich minútach na pódiu vystriedal SVP svetového marketingu spoločnosti, Phil Schiller, aby nám predstavil práve spomínané počítače Mac. Prvým z nich bol dlho očakávaný 13″ model Macbooku Pro s Retina displejom, ktorý teraz v základnej výbave ponúka dvojjadrový Intel Core i5 procesor s frekvenciou 2.5GHz, 8GB RAM a 128GB Flash pamäť. Displej s rozlíšením 2560 x 1600 však aj v prípade 13-palcového modelu výrazne pridáva na výslednej cene a tak sa základný model v našich končinách predáva od 1 749€. Zároveň však ide o najtenší a najľahší Macbook Pro, aký kedy Apple vyrobil – vysoký je len 1,9 centimetra a váži len 1,62 kilogramu, teda o približne pol kila menej, ako klasický model s mechanikou SuperDrive a štandardným displejom s rozlíšením 1280 x 800 bodov.

Apple ďalej predstavil jeden z najkrajších tohtoročných produktov, novú generáciu all-in-one počítačov iMac. Tie sú opäť dostupné v 21.5- a 27-palcovej variante a v porovnaní s predchádzajúcimi modelmi opäť disponujú výkonnejším hardvérom. Najväčšou zmenou však prešiel exteriér stroju, ktorý je teraz výrazne tenší a dokonca v porovnaní s minulým modelom až o 3,6 kilogramu ľahší v prípade 21.5″ modelu a až o 4,3 kilogramu ľahší v prípade 27″. Tenkosť prístroja si však vyžiadala vynechanie diskovej mechaniky SuperDrive z hliníkového tela stroju, ako aj nemožnosť navýšiť operačnú pamäť v prípade menšieho modelu. Zároveň však musíme poďakovať použitiu nového výrobného procesu, pri ktorom je sklo na prednej strane tenšie a teraz už medzi ním a samotným displejom nenájdeme výraznú vzduchovú medzeru.

imac-evolution

Popri aktualizácii miniatúrneho stolného počítaču Mac mini Apple tiež celkom nečakane aktualizoval tablet iPad, čím zároveň nahneval mnoho používateľov, ktorí si v priebehu posledných mesiacov zakúpili takzvaný The new iPad. Pomerne zvláštny je fakt, že Apple nový prístroj oficiálne pomenoval iPad with Retina display, čo môže zmiasť množstvo neznalých používateľov, keďže už tretia generácia tabletu, ktorá vyšla o pol roka skôr, disponovala týmto displejom s vysokým rozlíšením. Aj keď sa spočiatku zdalo, že Apple len predstaví variant tabletu s Lightning konektorom, nestalo sa tak a Apple namiesto toho zariadenie osadil novým čipom A6X, ktorý pre svoj dvojnásobný výkon prakticky posunul iPad vpred tak, ako keď aktualizoval tablet prvýkrát, keď predstavil iPad 2. Za tento posun môže najmä fakt, že procesor A5X len stačí na to, aby udržal výkonnostne tretí iPad na úrovni druhej generácie a zároveň dokázal spracovať displej s rozlíšením 2048 x 1536 bodov. Cena sa našťastie neposunula a Apple dokonca namiesto toho, aby vyradil z ponuky iPad 2 a nahradil ho „novým iPadom“, tretiu generáciu doslova zrušil.

Veľký displej iPadu však nemusí lahodiť každému a tak Apple predstavuje úplne nový, ako aj dlho špekulovaný iPad mini so 7.9-palcovým displejom s rozlíšením 1024 x 768. Slovíčko „mini“ však narozdiel od väčšiny menších tabletov nepredstavuje odľahčený variant veľkého prístroja. Apple vytvoril skutočne plnohodnotný iPad, iba s menšími rozmermi. iPad mini totiž disponuje procesorom Apple A5, 512MB RAM, nájdeme na ňom plnohodnotný systém iOS 6, nechýba ani hlasová asistentka Siri a rovnako na ňom nájdeme i menší 8-pinový Lightning konektor. Zariadenie je veľmi ľahké, cenovo sa taktiež jedná o jedno z najlacnejších zariadení spoločnosti Apple – 16GB model totiž stojí len 329€, pričom výrobná cena teraz predstavuje viac ako polovicu jeho predajnej ceny. iPad mini navyše disponuje kamerou iSight s rozlíšením 5 megapixelov, ako aj 1080p videokamerou a zároveň predstavuje revolúciu vrámci iOS zariadení tým, že obsahuje stereo reproduktory prvýkrát od roku 2007, kedy Steve Jobs uviedol prvý iPhone. V redakcii sme s týmto prístrojom veľmi spokojní a našu recenziu si môžete prečítať priamo tu.

ipadmini-ipad2

Dnes nejčtenější

.